Milyen lehetőségek vannak a protézis rögzítésére?

2018. március 26.

Műfogsor viselésének esetén a kényelem és a természetesség megőrzésének érdekében elengedhetetlen a protézis megfelelő rögzítése. De milyen módszerek állnak ebben a rendelkezésünkre?

protézis rögzítés, protézis rögzítő, műfogsorrögzítő

protézis rögzítés, protézis rögzítő, műfogsorrögzítő

A teljes vagy részleges műfogsor, más néven protézis sokak életében jelent változást, ami azonban nem kell, hogy szükségszerűen kellemetlen és kényelmetlen legyen. A megfelelően kialakított, alábélelt protézissel és annak hatékony rögzítésével ugyanis kis kompromisszumok mellett szinte ugyanúgy étkezhetünk, mint korábban és nem kell attól tartanunk, hogy a műfogsor elmozdulna.

Mindenekelőtt fontos azonban, hogy a műfogsort megfelelően alakítsák ki. Így ugyanis elkerülhető, hogy a nem megfelelően illeszkedő protézis miatt az íny sérül, sorvadni kezd, aminek következtében később a különböző rögzítési megoldások sem tudnak segíteni, hiszen nem lesz mire hatékonyan rögzíteni.

Gélek és ragasztók

Aki egy pontosan kialakított műfogsor mellett szükségét érzi annak, hogy kicsit bebiztosítsa, főleg nagyobb étkezések, események előtt a protézis tartását, az választhat például adhéziós műfogsor ragasztókat vagy géleket. Ezek használata kifejezetten egyszerű, gyors és kényelmes is. A ragasztók vékony réteget képeznek az íny és a protézis között úgy, hogy a vákuum megtartásában is segítenek, anyaguk a nyál természetes tapadó képességét növeli. Egy jól illeszkedő fogsornál így kisebb lesz az elmozdulás esélye, és evés közben kevésbé juthatnak ételmaradékok az íny és a fogsor közé, ezzel pedig csökkenthető a fertőzések és más komplikációk kockázata.

A ragasztók és gélek használatának esetén a fogsort előbb alaposan meg kell tisztítani, majd a rögzítőt pöttyökben, vékonyan kell felvinni rá. A krémet elkenni nem szükséges, az rágás során szétterül és rögzít. Használat után viszont mindig alaposan meg kell tisztítani az ínyt és a műfogsort is ezektől a termékektől, melyeket folyamatosan használni nem feltétlenül ajánlott, és egy jó műfogsor esetén nem is szükséges. Inkább fontosabb alkalmakkor használjuk, amikor fontos, hogy a fogsor semmiképp sem mozogjon.

Mini implantátumok

A kivehető protéziseket lehet rögzíteni implantátumok segítségével is. Ezek alkalmazása állandó megoldást jelenthet az elmozdulások elkerülésére. Ilyenkor egy egyszerű fogászati műtét során implantátumokat helyeznek el a szájban, melyek úgy funkcionálnak, mint az egykori foggyökerek. Később a műfogsort ezekre lehet rápattintani, amivel stabil rögzítést biztosítanak. Ráadásul az állkapocs finom terhelésével ez a módszer a csontvesztést is megakadályozza, és használata mellett a későbbiekben már nem lesz szükség ragasztó gélekre és krémekre.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: