Ösztrogénhiány

Ösztrogénhiány

A menopauza természetes velejárója, hogy a női szervezet kevesebb ösztrogént termel. A klimaktériumot, azaz a klimax időszakát orvosilag három részre osztják:

  • Premenopauza. Ez az időszak az utolsó havi vérzést megelőző szakasz, melyet a tüszőrepedés hiánya miatt fellépő sárgatesthormon-hiány jellemez.
  • Perimenopauza. Ezt az időszakot a minimális progeszteron termelés és a már csökkenő ösztrogén termelés jellemzi. Az utolsó havi vérzést két évvel megelőző, illetve az azt követő két éves ciklust nevezzük így. Ebben az időszakban a legintenzívebbek a nőket érintő ösztrogénhiányból fakadó panaszok.
  • Posztmenopauza. A nők ezen életszakaszában az ösztrogén és a progeszteron termelés is minimálissá válik. Posztmenopauzában már jelentkeznek az ösztrogénhiány szövődményei okozta tünetek(pl. súlyos csontritkulás).

A menopauzát kísérő tünetek

Az ösztrogénhiányból fakadó klimaxot kísérő panaszok mértéke egyénileg is változik, a tünetek lehetnek enyhék, de akár nagyon kellemetlenek, súlyosak is. Mivel a petefészkek már nem termelnek elegendő ösztrogént, a vér ösztrogénszintjének csökkenése változatos pszichés tüneteket idézhet elő(általános fáradékonyság, indokolatlan ingerlékenység, érzelmi labilitás, álmatlanság). A fizikai tünetek között megemlítendő a leggyakoribb panasz: a hőhullám. A hőhullámok jelenlétéről a klimaxos időszakban a nők mintegy háromnegyede számol be. További panaszok lehetnek az éjszakai izzadás, különböző testrészeken észlelt zsibbadás, szívdobogás érzet jelentkezése. A hüvely sorvadása fájdalmassá teheti a szexuális együttlétet. Szintén az ösztrogén hormon hiánya miatt az arcokon fokozott szőrnövekedés fordulhat elő. Probléma lehet az inkontinencia megjelenése is.

Az ösztrogénhiánynak legfontosabb szövődménye és egészségügyi kockázata a menopauza következtében kialakuló csontritkulás. Statisztikai adatok szerint a klimaxot követő első öt éveben a csontállomány 3-5 százaléka vész el évente. A helyzetet ronthatja, ha a páciens dohányzik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, mozgásszegény életmódot folytat és kalcium bevitele elégtelen. A csökkent ösztrogénszint a szív-, és érrendszerre is hatással van, növekszik az LDL-koleszterinszint, a HDL- szint pedig csökken.

Az ösztrogénhiány kezelésének lehetőségei

A legkézenfekvőbb és leghatékonyabb terápia a hormonpótlás lenne. A hormonpótlás enyhíti a hőhullámokat, az éjszakai izzadást és a hüvely szárazságát, továbbá a kívánt csontsűrűség megtartásában is segít. Azonban a hormonpótlásnak vannak olyan kockázatai, melyek ismerete mellett a hormonterápia választása különös körültekintést igényel. Rendelkezésre állnak egyéb lehetőségek is a panaszok enyhítésére: pl. hüvelyszárazság kezelésére helyileg alkalmazandó ösztrogén tartalmú kenőcs. Egyes gyógynövény tartalmú készítmények, a dohányzás elhagyása, a kávéfogyasztás mérséklése, fűszeres ételek kerülése is hatékony lehet a panaszok enyhítésében.

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink