Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!

Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!
Az „Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát!” kampány célja az influenza kialakulásának/terjedésének megfékezése a lakosság tájékoztatása által. „Nem csak azért fontos ez, mert a betegségből való felépülés két hétig is elhúzódhat, ami egy járvány esetén akár a nemzetgazdaság szempontjából is egy érzékelhető jelenség, hanem azért is, mert valóban egyszerű lépésekkel óvhatjuk meg családunkat és szeretteinket és a velünk közösségben élő emberek egészségét.” – emlékeztet Homolya Norbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre a betegség miatt leginkább veszélyeztetett célcsoportok számára, például a 60 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők vagy a várandós nők számára. Idén először a közoktatásban dolgozók is térítésmentesen vehették igénybe a védoltást, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását.   Figyelmes és szakszerű segítség az influenza megelőzéséhez A BENU a tavalyi év után idén is csatlakozott a kampányhoz. Számunkra fontos, hogy az influenza és más betegségek megelőzésében hatékony termékek bőséges kínálata sorakozzon a polcokon, emellett pedig az, hogy a hagyományos, receptre felírt készítményekkel is hiánytalanul ki tudjuk szolgálni a betegeket. A BENU gyógyszertárakban a vásárlók kellemes környezetben, jól áttekinthetően elrendezett termékkínálatból válogathatnak a különféle vitaminkészítmények, elnyújtott felszívódású C-vitaminok, immunerősítők és gyógyteák között. Magasan képzett gyógyszerészeink szívesen adnak tanácsot egészségügyi kérdésekben, és segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb készítményt. Számos olyan, egyszerűnek látszó, de mégis fontos és hatékony óvintézkedés is van, amely segít megakadályozni a betegség terjedését:
  1. Rendszeresen mossunk kezet szappannal! Ez a legalapvetőbb és legfontosabb higiéniás szabály, amelynek betartásával jelentősen csökkenthető a kórokozó terjedése. A leggyakrabban ugyanis nem úgy szerezzük be a vírust, hogy valaki a nyakunkba tüsszent, hanem úgy, hogy megérintünk olyan tárgyakat (közlekedési eszközök kapaszkodóit, lépcsők korlátait, kilincseket), amiket előttünk egy fertőzött ember már megfogott, majd a kezünkkel az arcunkra és a szánkhoz visszük a kórokozót.
  2. Ne érjünk az arcunkhoz és a szemünkhöz! Influenzás időszakban ne érintsük meg kézzel az arcunkat addig, amíg meg nem mostuk alaposan. Kevesen tudják, de öntudatlanul szinte percenként érintjük meg az arcunkat, és ha piszkos a kezünk, akkor ezzel nagyon könnyen átvihetjük a fertőző betegségeket olyan helyre – például a szánk közelébe, vagy a szembe –, ahonnan hamar a szervezetünkbe jutnak.
  3. Szellőztessünk naponta többször! A szobák és más helyiségek – például irodai munkahelyek – levegőjében hamar felszaporodnak a kórokozók egy járványos időszakban, és ezzel hatványozottan megnő az esélye annak, hogy az ott tartózkodók elkapják a betegséget. Éppen ezért akár óránként is érdemes kiszellőztetni a szobánkat, lakásunkat és munkahelyeinket.
  4. Kerüljük a nagy tömeget! Minél kevesebbet érintkezünk emberekkel járvány idején és minél ritkábban fordulunk meg olyan helyen, ahol tömeg van, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerüljük az influenzát.
  5. Ne dohányozzunk! Egy szál cigaretta elszívása 20 mg C-vitamint von el a szervezetből, ezért a dohányzás növeli a megfázás és az influenza fertőzés esélyét, valamint lassítja a gyógyulást is.
  6. Tartsuk karban immunrendszerünket! Ha elég erős a szervezetünk természetes védelmi rendszere, akkor könnyebben legyűri a betegségeket okozó vírusokat és baktériumokat is. Ennek érdekében mozogjunk sokat, együnk vitaminokban gazdag ételeket, legyünk minél többet friss levegőn.
  7. Használjunk papír zsebkendőt! Ezzel elsősorban az embertársainkat védjük, hiszen a papír zsebkendő egyszer használatos, és eldobható. A tüsszentést, orrfújást és köhögést csakis zsebkendőbe szabad intézni, amikor beteg az ember, még akkor is, ha nincs körülöttünk senki.
  8. Betegen maradjunk ágyban! Ezzel kollégáinkat, barátainkat, és más, ismeretlen járókelőket védjük. Ezen kívül jót tesz, ha ágyban gyógyulunk, és a városban sétálva vagy a munkahelyen nem fertőzzük felül naponta az influenzánkat.
  9. Öltözzünk fel rendesen! A ruházat nem csak a hidegtől, de a vírusoktól is véd. Ha kesztyűt viselünk és jól záródó ruhát, akkor sokkal nehezebben találják meg a szervezetbe az utat a kórokozók. Ilyen célból nem csak sapkát, kesztyűt és sálat érdemes felvenni, hanem szájmaszkot is.
  10. Tartsuk tisztán a környezetünket, és fertőtlenítsünk gyakran! A számítógép billentyűit, a telefont, a kilincseket, és mindent, amit gyakran megfogunk, érdemes akár naponta egy fertőtlenítő kendővel végigtörölni. Ezzel jelentősen csökkenthetjük az influenza kockázatát.
+1 Ha úgy érezzük, hogy megbetegedtünk vagy azt látjuk szeretteinken, hogy influenzaszerű tünetek jelentkeztek rajtuk, mindenképpen forduljunk háziorvoshoz, mert az influenzának súlyos szövődményei is lehetnek!
2018. február 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink