Önbarnító krémek használata

2015. szeptember 18.

A barnaságot úgy szeretnék elérni az emberek, hogy ne társuljon hozzá károsító hatás.

Az aranybarna, napbarnított bőr mindenki hőn áhított vágya. A barnaságot természetesen úgy szeretnék elérni az emberek, hogy ne társuljon hozzá károsító hatás. Ma már köztudott, hogy a túlzásba vitt napozás az UV-sugárzás(A és B) révén növeli a bőr rosszindulatú daganatos elváltozásainak kockázatát. Sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a barnaság védelmet nyújt a káros UV-sugárzások ellen. Azonban ez távolról sem igaz, hiszen a bőr minden egyes leégést „megjegyez”, és minden súlyos leégés után növekszik a rosszindulatú melanóma kialakulásának kockázata.

Szolárium vagy önbarnító krémek?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzunk, ismerni kell a szolárium természetét. A szoláriumokban gyakorlatilag az történik, hogy a fénycsövek útján próbálják mesterségesen produkálni a természetes fény barnító tulajdonságait. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a túlzásba vitt szolárium használattal is komoly veszélynek tehetjük ki bőrfelületünket. A szolárium típusok szintén UV-A-, B- és C -sugárzásnak teszik ki a bőrt annak érdekében, hogy a kívánt barnaságot elérjék. Érdemes tudni, hogy elsősorban az UV-A sugárzás a felelős a kialakult bőrrákért.onbarnito_kremek301

A daganatos elváltozás kialakulásának hátterében fontos tényező, hogy az ún. kumulatív dózis az évek során összeadódik. Így, bár a szolárium nem okoz leégést, összeadódva az UV- sugárzás mégis vezethet rosszindulatú elváltozáshoz. Szintén tévhit, hogy sokan azt gondolják, hogy pusztán az anyajegyek leégése vagy elváltozása okozza a melanóma kialakulását. Jóllehet, ez kockázati tényező, azonban a bőrrákok előfordulását tekintve, sokkal inkább jellemző a bőr többszöri leégéséből fakadó bőrrák kialakulása.

Az önbarnító krémek fentiekkel szemben úgy tudják elérni az egyöntetű, kívánt barna színt, hogy a daganatos elváltozásra nem hajlamosítanak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Skincode S.O.S. Oil Control Mattító hidratáló arckrém - zsíros bőrre 50ml

    Skincode S.O.S. Oil Control Mattító hidratáló ...

    <p>Ez a könnyű állagú hidratáló arckrém kifejezetten zsíros és kombinált bőrre lett kifejlesztve. Segít szabályozni a faggyútermelődést és csökkenteni a pattanások kialakulását. Egyedi pórusfinomító és tisztító összetevőiek, csalánkivonatnak és mattító hatóanyagoknak köszönhetően a bőr tisztábbá, egészségesebbé és mattabbá válik. </p>

    14 900 Ft helyett:11 490 Ft

Hogyan használjuk az önbarnító krémeket?

Az önbarnító krémek azoknak is ajánlhatók, akik fényérzékenységet okozó gyógyszert szednek (pl. doxycyclin, isotretinoin, stb.).

Szintén javallott olyan bőrtípusú egyéneknél, akik hajlamosak a leégésre, így esetükbe egy rövid szolárium kezelés is káros hatással bírna, ugyanakkor vágynak a barnaságra.

Az önbarnító krémek akkor fejtik azonban ki a kívánt hatást, ha megfelelően alkalmazzuk őket. A legtöbb készítmény hatóanyaga a dihidroxi-aceton, mely a bőr legfelső rétegét színezi be, kémiai mechanizmus útján. Mivel a krémek a felső hámréteget színezik el, így tanácsos használatuk előtt megfelelő bőrradírt alkalmazni, hiszen ha a bőr elhalt hámsejtjeit színezzük, az eredmény rövid távú lesz. Szintén javasolt a krém felvitelekor gumi kesztyű használata, mivel senki nem szeretné, ha a tenyér bőrfelületén jelentkezne a kívánt barnító hatás. Megfelelően alkalmazva az önbarnító krémek káros hatás nélkül tudják elérni a kívánt barnaságot.

Az önbarnító krémek közös tulajdonsága, hogy az egészségre ártalmatlanok, ugyanakkor egyöntetű és megfelelő felvitel esetén ugyanazt a barnaságot tudják produkálni, mint pl. a többszörös szolárium használat.