Önbarnító krémek használata

Önbarnító krémek használata

Az aranybarna, napbarnított bőr mindenki hőn áhított vágya. A barnaságot természetesen úgy szeretnék elérni az emberek, hogy ne társuljon hozzá károsító hatás. Ma már köztudott, hogy a túlzásba vitt napozás az UV-sugárzás(A és B) révén növeli a bőr rosszindulatú daganatos elváltozásainak kockázatát. Sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a barnaság védelmet nyújt a káros UV-sugárzások ellen. Azonban ez távolról sem igaz, hiszen a bőr minden egyes leégést „megjegyez”, és minden súlyos leégés után növekszik a rosszindulatú melanóma kialakulásának kockázata.

Szolárium vagy önbarnító krémek?

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzunk, ismerni kell a szolárium természetét. A szoláriumokban gyakorlatilag az történik, hogy a fénycsövek útján próbálják mesterségesen produkálni a természetes fény barnító tulajdonságait. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a túlzásba vitt szolárium használattal is komoly veszélynek tehetjük ki bőrfelületünket. A szolárium típusok szintén UV-A-, B- és C -sugárzásnak teszik ki a bőrt annak érdekében, hogy a kívánt barnaságot elérjék. Érdemes tudni, hogy elsősorban az UV-A sugárzás a felelős a kialakult bőrrákért.

A daganatos elváltozás kialakulásának hátterében fontos tényező, hogy az ún. kumulatív dózis az évek során összeadódik. Így, bár a szolárium nem okoz leégést, összeadódva az UV- sugárzás mégis vezethet rosszindulatú elváltozáshoz. Szintén tévhit, hogy sokan azt gondolják, hogy pusztán az anyajegyek leégése vagy elváltozása okozza a melanóma kialakulását. Jóllehet, ez kockázati tényező, azonban a bőrrákok előfordulását tekintve, sokkal inkább jellemző a bőr többszöri leégéséből fakadó bőrrák kialakulása.

Az önbarnító krémek fentiekkel szemben úgy tudják elérni az egyöntetű, kívánt barna színt, hogy a daganatos elváltozásra nem hajlamosítanak.

Hogyan használjuk az önbarnító krémeket?

Az önbarnító krémek azoknak is ajánlhatók, akik fényérzékenységet okozó gyógyszert szednek (pl. doxycyclin, isotretinoin, stb.).

Szintén javallott olyan bőrtípusú egyéneknél, akik hajlamosak a leégésre, így esetükbe egy rövid szolárium kezelés is káros hatással bírna, ugyanakkor vágynak a barnaságra.

Az önbarnító krémek akkor fejtik azonban ki a kívánt hatást, ha megfelelően alkalmazzuk őket. A legtöbb készítmény hatóanyaga a dihidroxi-aceton, mely a bőr legfelső rétegét színezi be, kémiai mechanizmus útján. Mivel a krémek a felső hámréteget színezik el, így tanácsos használatuk előtt megfelelő bőrradírt alkalmazni, hiszen ha a bőr elhalt hámsejtjeit színezzük, az eredmény rövid távú lesz. Szintén javasolt a krém felvitelekor gumi kesztyű használata, mivel senki nem szeretné, ha a tenyér bőrfelületén jelentkezne a kívánt barnító hatás. Megfelelően alkalmazva az önbarnító krémek káros hatás nélkül tudják elérni a kívánt barnaságot.

Az önbarnító krémek közös tulajdonsága, hogy az egészségre ártalmatlanok, ugyanakkor egyöntetű és megfelelő felvitel esetén ugyanazt a barnaságot tudják produkálni, mint pl. a többszörös szolárium használat.

2015. szeptember 18.

Kiemelt ajánlatunk