Humor nélkül nincs egészséges agy

2019. október 7.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

„A nevetés a legjobb orvosság” – sokáig azt gondoltuk, hogy ez csak egy közhely, de a tudósok kiderítették, hogy van valóságalapja. A nevetés nem csupán boldogsághormonokkal árasztja el a szervezetünket, de még agyunk teljesítőképességét is növeli.

Humor nélkül nincs egészséges agy

Humor nélkül nincs egészséges agy

Hogyan reagál az agyunk a humorra és a viccre?

Erre a kérdésre a Dél-Kaliforniai Egyetem két idegtudósa, Irvin Biederman és Ori Amir, találta meg a választ. Vizsgálataik során 14 professzionális stand-up humoristát és pár teljesen átlagos egyetemistát kértek fel. A feladat szerint különböző szituációkban kellett megfigyelniük embereket, majd ki kellett találniuk egy vicces és egy unalmas mondatot. A vizsgálat ideje alatt egy MR készülékben feküdtek, így a két tudós pontosan látta, hogy az agynak mikor, melyik része volt aktív.

Vizsgálataikból kiderült, hogy az átlagemberek és a humoristák agya teljesen másképp működik. Az átlagos személyek agyának jutalomközpontja ugyanis annál aktívabb volt minél viccesebbnek találták az emberek a poénjaikat. Ez a magas aktivitás csak az átlagos személyeknél volt megfigyelhető, míg a profi stand-uposok esetén alig volt észlelhető.

Miért növeli a nevetés az emlékezőképességet?

A nevetés elősegíti az ellazulást, erősíti az immunrendszert, sőt mi több, képes enyhíteni a fájdalmat és serkenteni az öngyógyítást. A nevetés során boldogsághormonok termelődnek, melyek nem csupán a feszültséget képesek feloldani, hanem a depresszió ellen is hatásosak. Ezek mellett a nevetés a tanulást is segíti, ugyanis olyan jelet küld az agynak, melynek következtében sokkal jobban tudunk megjegyezni dolgokat.

Mire képes még a nevetés?

  • Növeli a kreativitást
  • Jobban teljesítünk az iskolában, munkahelyen
  • Csökkenti a kiégés esélyét
  • Növeli az agy teljesítőképességét
  • Tovább maradunk ébren és fittek
A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

A Hold állása valóban befolyásolja közérzetünket?

Történelmünk során a Nap és a Hold fontos szerepet töltött be a kultúrákban, a civilizációk működésében és a spirituális életben is. Az egészségünkre gyakorolt hatása azonban heves vitákat vált ki, ezért érdemes mélyebbre ásni.

4 egészségügyi probléma, amin segíthet a szelfi

4 egészségügyi probléma, amin segíthet a szelfi

Bár sok rossz is sült már ki a folyamatos szelfizésből, egy magunkról készült kép egészségügyileg még segíthet is. Több olyan eset is előfordult már ugyanis, hogy ezekről az ’önfotókról’ ismerték fel súlyos problémák tüneteit.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , , , ,