Nem elég sétálni, hogy egészségesek legyünk

2018. augusztus 29.

Egy friss közegészségügyi tanulmány szerint nem mindegy, milyen mozgást végzünk, ha az egészségünkért akarunk tenni. Míg egy nagy reggeli séta vagy a kutyasétáltatás jó hatással van szervezetünkre, nem elégséges a hosszú távú egészséghez.

Nem elég sétálni, hogy egészségesek legyünk

Nem elég sétálni, hogy egészségesek legyünk

A szakemberek általánosságban két fajta testmozgás ajánlanak a felnőtt embereknek: az aerobicot – ami jól helyettesíthető sétával vagy fűnyírással –, és az erősítő edzést. Előbbiből 150 perc közepes-, vagy 75 perc magas intenzitású mozgás, utóbbiból 2 alkalom ideális hetente. Míg azonban a közelmúltban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző aerob edzésfajták, izmaink erősítéséről sajnos sokunk megfeledkezik.

Sétával vagy futással ugyan javíthatjuk vérkeringésünket, ami jótékony hatással lehet szívműködésünkre is, arra azonban nem számíthatunk, hogy ezáltal izmaink és csontjaink is erősek maradnak. ’Aktívnak lenni nem csak arról szól, hogy gyorsabban dobogjon a szívünk, ugyanakkor kezdetnek megteszi’ – állítja a kutatás egyik vezetője, Dr. Zoe Williams.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

    17 990 Ft

A szakemberek szerint a tenisz, a tánc vagy a súlyokkal való edzés segíthet megfelelő mértékben erősíteni izmainkat, de az ajánlott mozgásformák közé sorolják a jógát, a biciklizést és a Tai Chit is, melyek az idősebb korosztályok számára is rendszeresen űzhetők. Mivel az izmok 30 éves kor körül érik el legjobb állapotukat, a fiatalabb korosztályokban a mozgás elengedhetetlen, ha hosszútávon is egészséges izomzatot szeretnénk magunknak. A harmadik x-től kezdve ugyanis izmaink rendszeres testmozgás hiányában már csak gyengülni tudnak. Ez pedig igencsak veszélyes, hiszen idősebb korban mintegy 76 százalékkal növeli meg az elesés kockázatát, ha izmaink nincsenek megfelelő állapotban.

A megfelelő mozgás biztosításával jobb minőségű és teljesebb életet biztosíthatunk magunknak, izmaink edzésével pedig a korral járó változásokat és kihívásokat (terhesség, menopauza, betegség elleni küzdelem, műtét utáni felépülés) is könnyebben vesszük majd.