Nassolnivaló inzulinrezisztenseknek

Nassolnivaló inzulinrezisztenseknek

Mit ne együnk?

Mindenhol olvashatjuk, hogy bizony a csoki és a cukor nem a legjobb döntés, ha nassolni szeretnénk valamit. Ez pedig különösen igaz abban az esetben, ha inzulinrezisztenciával is küzdünk. A nassolással nem csak az a baj, hogy elhízáshoz vezet, hanem a fent említett nyalánkságok komoly befolyással vannak a vércukorszintre is, ami egy ilyen betegség esetében nem figyelmen kívül hagyható tény.

Ezeket nassoljuk!

Azoknak sem kell lemondaniuk a nassról, akik a cukortól tartózkodni kénytelenek, hiszen nem csak a csoki lehet finom csemege! Természetesen ezeket is bele kell számítani a napi szénhidrát fogyasztásba!

  1. Fontos, hogy a cukrot valamivel pótoljuk. E célra ma már számos termék létezik, amelyek egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Így választhatunk természetes cukorpótlók, mint például a xilit, az eritrit vagy a stevia közül.
  2.  Az édes és sós sütemények elkészítésénél a legegyszerűbb, ha sima fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet vagy akár a különlegesebb kókusz-, illetve gesztenyelisztet választjuk, amelyek magasabb rosttartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet.
  3. Kisétkezésekre bátran együnk gyümölcsöket – kivéve aszalt gyümölcsöket, banánt, szőlőt –, de készíthetünk házilag is gyümölcsjoghurtot, túrókrémet, ha a natúr tejtermékekhez cukormentes lekvárt, vagy pépesített gyümölcsöt, zöldséget keverünk.
  4. A boltokban is kaphatók diabetikus édességek is, de jól válasszuk meg, mit vásárolunk, ugyanis találni köztük fruktózzal – azaz gyümölcscukorral – édesítetteket is. Ezeket érdemes elkerülni, mert nagy hibájuk, hogy jelentős részük fehér liszt alapú. Helyettük keressen inkább a legnagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből, cukorpótlókkal készült édességeket!
  5. Sokan szeretik a tortillachipseket különböző ízesítésű mártogatós szószokkal. Érdemes ezek egészséges változatát elkészíteni. Vegyünk nyers zöldségeket – például répát, zellerszárat –, és csináljunk hozzá az ízlésünkhöz közelálló szószt, például fokhagymás-joghurtos mártást, avokádókrémet!
  6. Akkor sem nyúlhatunk nagyon mellé, ha olyan rostokat nassolunk, melyek nem szívódnak fel, vagyis például búza-, vagy zabkorpát.
  7. Bár nem éppen szokványos nassolnivalók a húsok és a tojás, de nincs bennük szénhidrát, így ebben az esetben akár jók is lehetnek. Arra azonban figyelni kell, hogy a kalóriatartalmuk magas, így csak ritkán, és akkor se sokat nassoljunk belőlük.
  8. A piros bogyós gyümölcsök nem csak finomak, de tele vannak értékes tápanyagokkal is, így bátran nassoljunk belőlük! Jó választás az áfonya, a málna és a szeder is, frissen vagy fagyasztásból felolvasztva is egészséges választásnak bizonyulnak.
2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink