Napi egy pohár vörösbor sem egészséges?

2018. október 14.

A túl gyakori alkoholfogyasztás köztudottan rossz hatással van az egészségünkre, hiszen különböző májbetegségekhez, agykárosodáshoz és akár rákhoz is vezethet. Felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán van-e ez a mennyiség, ami még nem ártalmas?

Napi egy pohár vörösbor sem egészséges?

Napi egy pohár vörösbor sem egészséges?

Egy kutatás szerint, ami a Lancet nevű orvosi szaklapban jelent meg, nem létezik olyan kis mennyiségű alkoholfogyasztás, aminek ne lenne egészségkárosító hatása. Ez a megállapítás biztos, hogy rosszul érinti azokat, akik véleménye szerint egy kevés alkohol nem árt, sőt mi több, még jótékony hatással is lehet egészségünkre. Ezt a szemléletet azonban teljes mértékben megcáfolja ez a tanulmány.

„Az az elképzelés, miszerint naponta egy vagy két pohár alkohol pozitív hatással van a szervezetünkre, egy tévképzet” – nyilatkozta Emmanuela Gakidou, egészségügyi professzor, a kutatás vezető szerzője. „A tanulmány teljes mértékben megcáfolja és megdönti ezt a mítoszt.”

Közel 700, az alkoholfogyasztás hatásaival foglalkozó kutatást vizsgáltak meg. Ezek közül 600 tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy egészségügyi kockázatot rejt a szeszes ital. A legtöbbet Európában, míg a legkevesebb alkoholt az olyan országokban isszák, ahol többségében muzulmán a lakosság. Dánia lett az első helyezett, ahol a nők és a férfiak 95 százaléka fogyaszt alkoholt, míg utolsó a férfiak esetében Pakisztán lett 0,8 százalékkal, a nők esetében pedig Banglades, 0,3 százalékkal.

2016-ban 2,8 millió haláleset alkoholfogyasztáshoz volt köthető, így a 15 és 49 évesek közt ez lett a korai halál vezető kockázati tényezője. A tuberkulózis, a közúti balesetek és az önbántalmazás voltak a leggyakoribb alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek ebben a korcsoportban, az 50 év felettiek esetében pedig a rákos megbetegedések. A téma egyik szakértője, Robyn Burton véleménye szerint a kutatási eredmények bizonyítják, hogy az alkohol óriási veszélyt jelent az emberek egészségére nézve, így szükségessé teszi az alkoholfogyasztás csökkentésére szolgáló intézkedések életbe léptetését.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: