Mozogjunk!

Mozogjunk!

„Nem tudod megváltoztatni, hogy honnan jöttél, de meg tudod változtatni, hogy hová mész.”- Anonimus.

Az, hogy tudjuk, hogy a testmozgás jót tesz nekünk, nem jelenti azt, hogy könnyen a mindennapi életünk részévé tudjuk tenni – néha nehéz hozzászokni az új dolgokhoz. De fontos megjegyezni, hogy először lassan kell elkezdeni a tevékenységet, majd fokozatosan lehet növelni a teljesítményt.

A testmozgás összetevői

Mit jelent az, hogy fizikailag „fit”? A fizikai fittség definíciója a következő: „olyan attribútumok összessége, melyekkel rendelkeznek az emberek, vagy megszerzik őket ahhoz, hogy a testmozgás kivitelezhetővé váljon”. Más szóval ez több annál, minthogy valaki képes lefutni egy hosszabb távot, vagy képes megemelni egy súlyt az edzőteremben. A fittséget nem csak az határozza meg, hogy milyen tevékenységet végzel, meddig vagy milyen intenzitással csinálod. Míg ezek fontos ismérvei a fitnesznek, addig csak 1-1 területét képezik. Összességében a fitnesz a következő 5 összetevőből épül fel: 1. kardiorespiratorikus állóképesség 2. izomerő 3. izmok állóképessége 4. testfelépítés 5. rugalmasság

A fitnesz meghatározása érdekében együtt kell nézni mind az öt összetevőt.

Mi az a „kardiorespiratorikus állóképesség” („kardiorespiratorikus fitnesz”)?

A kardiorespiratorikus állóképesség a szervezet keringési és légzési rendszerének azon képessége, hogy képes ellátni a szervezetet tartós fizikai igénybevétel esetén. A kardiorespiratorikus állóképesség javítása érdekében olyan gyakorlatokat kell végezni, melyek tartósan hosszú ideig, de biztonságos mértékben emelik meg a szívfrekvenciát, mint a gyaloglás, úszás vagy kerékpározás. Olyan tevékenységet kell választani, mely nem megerőltető módon javítja a kardiorespiratorikus állóképességet. Kezdjen el lassan egy olyan gyakorlatot, melyet szeret csinálni, majd fokozatosan növelje az intenzitását.

Mi az izomerő?

Az izomerő az izom azon képessége, hogy mozgás során erőt képes kifejteni. Annak, hogy erősödjenek az izmok, az a nyitja, hogy ellenállással szemben kell dolgoztatni őket; az ellenállás származhat súlyból vagy gravitációból is. Ha növelni szeretné izomerejét, emelgessen súlyokat vagy gyorsan menjen a lépcsőn.

Mi az izom állóképesség?

Az izom állóképesség az izom azon képessége, hogy képes folyamatosan dolgozni anélkül, hogy kifáradna. Az izom állóképességének javítása érdekében végezzen olyan kardiorespiratorikus tevékenységet, mint a gyaloglás, kocogás, kerékpározás, vagy a tánc.

Mi a testfelépítés?

A testtömeg a relatív izom-, zsír-, csontmennyiség, és egyéb létfontosságú testrészek meglétét jelenti. Egy ember teljes testtömege (amit a fürdőszobamérleg skálája mutat) nem változik az idő múlásával. A mérleg azonban nem mutatja azt, hogy a testtömeg mekkora része zsír, valamint mekkora hányadát teszik ki a támasztószövetek (izom, csont, inak és szalagok). A testfelépítés fontos az egészség meghatározása, valamint a testsúly alakítása szempontjából.

Mi az a rugalmasság?

A rugalmasság egy ízület körüli mozgástartomány. A megfelelően rugalmas ízületekkel kivédhetőek a sérülések minden életszakaszban. A rugalmasság javítása érdekében olyan gyakorlatokat végezzen, melyek nyújtják az izmokat, mint az úszás és az alap nyújtó programok.

2014. szeptember 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink