Mire is jó a lazacolaj?

Mire is jó a lazacolaj?

Az omega-3 zsírsavak az emberiség táplálkozásában korábban is jelen voltak, viszont a szervezet testi folyamataiban mutatott fontos feladataikat nemrég ismerték fel a szakemberek.

Nagy mennyiségben a tengeri halak (azon belül is főleg a lazacban) találhatók meg az édesvízi fajokban nem. Világszinten a hetente ajánlott fogyasztási adag 200-300 g, nálunk ennek csak egynyolcadát fogyasztjuk el.

Miért jók az omega-3 zsírsavak?

A várandós nők esetében segítik a magzatfejlődést, csökkenti a koraszülés kockázatát. Nagy szerepe van a csecsemőkben a látásélesség és a szellemi képességek kialakulásában.

Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Fontos feladatuk van a zsírok szállításában, és a szervezet védekezőrendszerére kifejtett kedvező hatásuk is köztudomású.

Kutatások bizonyítják…

Az omega-3 zsírsavak egészségmegőrző hatását igazoló kezdeti vizsgálatokat a grönlandi eszkimók körében végezték, közel 20 éves időszakon át. Felfigyeltek arra, hogy a „nyugati” társadalmakban egyre gyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulás, ellenben a szinte csak tengeri állatokat fogyasztó eszkimók között ez szinte ismeretlen volt.

A ’60-as, ’70-es években a depressziót is kutatták: ahol a halfogyasztás gyakoribb, ott a pszichés betegség előfordulása alacsonyabb, ennek az a magyarázata, hogy az omega-3 hiánya, az agyműködés zavarát okozva csökkenti a stresszes szituációk kezelésére irányuló képességet, s ez akár depresszióhoz is vezethet.

A lazacolaj fogyasztás serkenti a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agyi területek működését, javítja a koncentráló képességet.

2016. május 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink