Minden, amit az Omega-3-ról tudni kell

2018. június 28.
Minden, amit az Omega-3-ról tudni kell

Minden, amit az Omega-3-ról tudni kell

Az Omega-3 zsírsavak számos területen segítik testi-lelki jóllétünket. Két fajtájuk, a DHA és az EPA, különösen jó hatással van a szív- és érrendszeri panaszokkal rendelkezőkre. Csökkentik a vér koleszterin szintjét, ezzel pedig a szívbetegségek és szívinfarktus kialakulásának kockázatát is. Az ízületi gyulladással rendelkezőknek is segítséget nyújtanak, mivel csillapítják az ízületi fájdalmakat, az izommerevséget, és serkentik a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatásait. Az ilyen panaszokkal vagy genetikai hajlammal rendelkezőknek ajánlott az Omega-3-at táplálékkiegészítőként (pl. halolaj) hosszútávon szedni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az egészséges zsírsavak segítik a magzat fejlődését, és csökkentik a vetélés kockázatát, így a kismamák étrendjének elengedhetetlen részei. Csecsemőkorban pedig az éles látás és a szellemi fejlődés kialakulásában játszanak fontos szerepet. Persze ez nem csak kisbabák esetében van így, az Omega-3 zsírok ugyanis előnyösen hatnak a látóhártyára, az agy- és az idegsejtek működésére, serkentik a szellemi potenciált és a kognitív teljesítőképességet, javítják a memóriát, a reakcióidőt és a koncentrációt is. Ezen tulajdonságuk miatt pedig jó hatással vannak a figyelemhiányos és hiperaktivitási zavarral rendelkező gyermekek képességeinek fejlesztésére is.

Az Omega-3 zsírsavak nem csak a fizikumra hatnak erősítőleg, hanem a mentális egészségünkre is vigyáznak. Egy közel 20 éven keresztül tartó kutatás során jöttek rá, hogy azokon a területeken, ahol hagyományosan több halat fogyasztanak, kisebb a szívinfarktusosok és a depresszióban szenvedők száma. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy mivel az Omega-3 fontos szerepet játszik az agy egészségében és a kognitív képességek fejlesztésében, hiánya működési zavarokat okozhat, csökkentve ezzel a stresszhelyzetek kezelésének képességét.

Az Omega-3 zsírsavak két fajtája – az EPA és DHA – főleg halak húsában található meg, az ALA pedig növényi eredetű táplálékokban – például magvakban – lelhető fel. Törekedjünk rá, hogy a zsírsavat természetes módon tartalmazó ételeket fogyasszuk, mivel az üzletekben árult kész élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők gyakran csak ALA zsírsavat tartalmaznak, az EPA és DHA pedig hiányzik belőlük. Próbáljunk meg legalább heti két-három alkalommal halat fogyasztani. Közülük a legjobb Omega-3 zsírsav források a hering, a makréla, a lazac (különösen a vadlazac), a szardínia, a tonhal és a pisztráng. A növényi eredetű ALA-t tartalmazó zsírforrások főleg a különböző magok, ezek azonban kalóriában is igen gazdagok, így mértékkel fogyasszunk belőlük. A legtöbb Omega-3-at tartalmazó növények a chia mag, a kelbimbó, az avokádó, a dió, a lenmag, a kendermag és a szójabab olaj.

Kulcsszavak: ,