Milyen csípés melyik rovarra utal?

2021. június 3.

Kapcsolódó tünetek:

csípés, zsibbadás

A Földön több mint 1 millió rovarfaj található, melyek nagyrészt teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve, ennek ellenére számos olyan egyed van ezek között, melyek csípése igencsak kellemetlen pillanatokat tud okozni.

Milyen csípés milyen rovarra utal?

Milyen csípés milyen rovarra utal?

Míg a pillangó és a katicabogár rendkívül közkedvelt bogár, addig a szúnyog és a bögöly megítélése már kevésbé pozitív, ami valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy utóbbiak csípnek, azaz viszkető és fájdalmas sebeket ejtenek a bőrünkön. Tény, hogy számos eltérő okból csípnek a rovarok, viszont az eredmény majdnem mindig ugyanaz: bőrünk viszketni vagy égni kezd és kivörösödik. A megfelelő kezeléshez azonban érdemes tudni, melyik csípés milyen rovarra utal.

Szúnyogcsípés

Mint tudjuk, csak a nőstény egyedek csípnek A szúnyogcsípés először szinte láthatatlan, csak a szúrás nyoma látszik. Ha azonban megvakarjuk, 0,5-1 cm átmérőjű, csalánkiütésre hasonlító elváltozás alakul ki  melyet gyakran több centiméteres bőrpír vesz körül. A szúnyogcsípés bonyolult immunológiai reakciókat indít be, mely előfordul, hogy egyre súlyosbodik az elszenvedett csípések során, bár ekkor már szúnyogcsípés allergiáról beszélünk.

Darázscsípés

A darazsaktól rengetegen félnek, pedig ritkán támadnak emberre. Ez leginkább akkor következik be, ha veszélyben érzik magukat vagy az utódokat. A darazsakat az étel illata is odavonzza, ha pedig megpróbáljuk őket elzavarni, agresszívvá válnak és megcsíphetnek minket.

A darázscsípés helyén a bőr erősen fájdalmassá, vörössé és duzzadttá válik néhány pillanat alatt és az érintett testrésztől függően különböző mértékben fájdalmas is. A méhekkel ellentétben a darázs nem hagyja a bőrünkben a fullánkját, így többször is tud csípni. Ránézésre alig megkülönböztethető a méhek csípésétől.

Méhcsípés

A méhek szintén nem agresszívak, akkor csípnek, ha veszélyben érzik magukat. A méhek a csípés következtében elpusztulnak, hiszen a fullánkjuk letörik, és benne marad a bőrünkben. Az érintettek rögtön észreveszik a csípést, ezt követően pedig ajánlott azonnal eltávolítani a fullánkot. Ezt óvatosan tegyük meg, a legideálisabb eszköz ehhez egy csipesz. A méh csípése nagyon hasonlít a darázscsípésre, mindössze a fullánk jelenlétében különböznek. A szúrás helye kivörösödik és megduzzad, továbbá fájdalommal és erős viszketéssel jár.

Bolhacsípés

Az emberek a leggyakrabban az állatokban megtelepedő bolhákkal találkoznak, melyek jelenléte az állatok állandó vakarózásával válik valószínűvé. Ezek a bolhák az emberre is átkerülhetnek, ugyanis a bolhák akár fél méter messzire is képesek ugrani. A bolhacsípést a csípés pillanatában gyakran nem vesszük észre, ugyanis érzéstelenítik a csípés helyét, illetve nagy duzzanat sem keletkezik. A bolhák egymás után többször is megcsíphetnek, aminek követeztében több, néhány mm átmérőjű, csoportban elhelyezkedő, kissé keményebb tapintatú, vörös, viszkető elváltozás jön létre. A bolhák szeretik a testhez szorosan illeszkedő részeit a ruháknak, így  gyakran látjuk a csípéseket a nadrág derekánál vagy a zokni gumijának megfelelően.

Bögölycsípés

A bögöly kinézetben sokban hasonlít a légyre, mindössze méretileg különböznek, hiszen a bögöly jóval nagyobb, továbbá a csípése is igencsak fájdalmas. Ez a rovar zömében az állatok vérét szereti szívni, de a forró, nedves nyári napokon számunkra is megnő a bögölycsípés veszélye. A bögöly rendkívül kellemetlenné tud válni, és akár többször is csíphet. A szúrás helyén több apró piros folt jelenik meg, melyek idővel egy nagy folttá alakulnak át, ami fájdalmas és erősen viszket.

Kullancscsípés

A kullancsok sok esetben nem tűnnek el a csípés után, hiszen addig ottmaradnak, amíg meg nem szívják magukat elegendő vérrel. Ez akár azt is jelentheti, hogy két hétig aktívak maradhatnak. A csípést legtöbbször akkor vesszük észre, amikor még bennünk van a kullancs, így könnyen beazonosítható az állat. Nehezebben tetten érhető a kullancs fiatal fejlődési alakja, mely apró és azonnal kipottyan, ha megszívta magát vérrel.  Amennyiben a kullancs eltávolítását vagy kihullását  követően a szúrcsatorna pici piros pöttye körül kialakul egy egyre növekvő, rendszerint csak a széleken halványrózsaszínű folt, akkor Lyme-kór kialakulásával is kalkulálnunk kell. A kullancsok ezen kívül agyhártyagyulladást és számos más súlyos betegséget is okozhatnak. Épp ezért olyan fontos egy orvos felkeresése, amennyiben szokatlan változásokat fedezünk fel a csípés körül.

Pókcsípés

Nem is gondolnánk, de igen gyakori a pókcsípés is, csak sokszor nem tudjuk beazonosítani az elkövetőt, mert általában éjjel szenvedjük el a csípést. A különböző pókok csípése nagyban eltér egymástól, mert nem egyforma erősségű a pókméreg, amit a bőrbe juttatnak. Így az apró, rózsaszínű, kissé égő elváltozástól a több centiméteres, duzzadt, lilás vörös, esetleg hólyagos csípésig mindennel találkozhatunk itthon is. Ami viszont mindegyikben közös – és ez lehet egy jó azonosító jel –, hogy mindegyik pókcsípésben felfedezhetjük a három kis pöttyöt, ahol a pók a szájszervével a bőrünkbe hatolt.

Szúnyogcsípés kezelése

„Nyomj a körmöddel keresztet a csípésbe és azonnal elmúlik a viszketés!” - sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, amikor egy-egy kalandos nyáresten összecsipkedtek bennünket a szúnyogok. Ez már akkor sem számított túl hatékony módszernek, ezért mi most egy csokorba gyűjtöttük, mivel és hogyan tudjuk a viszketést és a duzzanatot valóban eredményesen kezelni.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában