Mi okozza a csuklást?

Mi okozza a csuklást?

Kapcsolódó tünetek:

Amennyiben sokáig (órákon, napokon keresztül) fennáll, súlyosabb kiváltó ok is meghúzódhat a háttérben, ilyenkor forduljunk orvoshoz.

A csuklás a rekeszizom nem irányított, akaratlan görcse, melynek során gyors belégzés keletkezik. A levegő gyorsan a tüdőbe áramlik a reflexszerűen záródó hangrésen át, ezzel okozva a különös hangot.

Hogyan alakul ki a csuklás?

A csuklás létrejöttéért a bolygóideg (vagusz ideg) és a nyelv-garati ideg felel. Amennyiben ingerület éri ezeket, az agy bizonyos területén átkapcsolódva, a rekeszizom idegén át izomösszehúzódást és csuklást váltanak ki.

A bolygóideg egy része a nyelőcső mellett fut és a gyomorfalat is behálózza. Ezért van az, hogy nagyobb étkezést követően gyakrabban lép fel csuklás, de a rövid idő után magától megszűnő csuklást kiválthatja gyomorfeszülés (szénsavas ital fogyasztása), a hőmérséklet hirtelen történő változása, alkoholfogyasztás, sőt, a stressz és félelem is.

Házi praktikák

Sokféle praktika létezik a csuklás enyhítésére:

  • A vér megnövekedett szén-dioxid értéke akadályozza a rekesz aktivitását, ezért segíthet, ha a levegőt benntartjuk, vagy papírzacskóba lélegzünk.
  • A rekeszizom beidegzésében részt vevő vagusz ideg ingerlése vízivás vagy jégdarab lenyelésével érhető el.
  • Segíthet még a térdek mellkashoz szorítása is.

A hosszabb ideig fennálló csuklás okai

  • Betegségek: tartós csuklást okozhat, ha a rekeszizomhoz közel lévő idegeket a bárhol inger éri. Ha ez a fej-nyak területén történik, azt a fülben lévő idegentest vagy golyva okozhatja. Mellkasi területen reflux, tüdő- vagy mellhártyagyulladás, szívinfarktus, szívburokgyulladás lehet a kiváltó betegség. Hasi területen a máj megnagyobbodása, gyulladása, epehólyag- vagy hasnyálmirigy-gyulladás lehet a háttérben. Előfordul, hogy daganatos szövetszaporulat fejt ki nyomást az idegre, és ez is csuklást eredményezhet.Veseelégtelenség, cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás szintén kiválthat csuklást.
  • Idegrendszeri elváltozások: daganatos, traumás vagy fertőzéses eredetű, az ideget érintő elváltozások okozta panaszok lehetnek a tartós csuklás okai.
  • A csuklás hátterében pszichés okok is állhatnak.

Csuklás babáknál

Csecsemőknél, kisgyermekeknél számos ok kiválthatja a csuklást: büfizés, nevetés és sírás után gyakran jelentkezik, de akkor is kialakulhat, ha fáznak. Csuklás esetén nincs különösebb teendőnk, főleg, ha a babát nem zavarja, viszont ha sír vagy bukik miatta, akkor érdemes megszüntetni. Ennek legkézenfekvőbb módja, ha itatsunk a kicsivel egy kis folyadékot, a nyelési folyamat hatására a rekeszizom ellazul.

A babáknál is igaz, ami a felnőttekre: hosszú ideig fennálló csuklás esetén keressünk felgyermekorvost.

2016. január 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink