Mi az a vörösvértest süllyedés?

2018. július 24.

A vörösvértest süllyedés magában nem egy betegség, hanem egy egészségügyi problémára utaló jel, így esetenként igen hasznos lehet ellenőrizni azt. De mit mérnek pontosan, és mire utal az eredmény?

Mi az a vörösvértest süllyedés

Mi az a vörösvértest süllyedés

A vörösvértest süllyedés mértéke azt jelenti, hogy 1 óra alatt a vörösvértestek mennyire ülepednek az alvadásgátolt vérben. A vizsgálat különleges előkészületet nem igényel, a páciens vérét egy függőleges, vékony kémcsőben hagyják álló helyzetben 1 órára. Ez idő alatt összetapadnak a vérben található vörösvértestek és plazmafehérjék, majd a gravitációs erőnek köszönhetően lesüllyednek, leülepednek a cső aljára. Végül a cső felső részén maradt, sejtes elemektől megtisztult, sárgás plazmaoszlop magasságát mérik meg milliméterben. Ez a mérési érték lehet normális, magas vagy alacsony, figyelembe véve a vizsgált egyén nemét és életkorát.

Nem specifikus vizsgálat, mégis gyakran kért lelet, hiszen a vértestek ülepedési sebességéből egyéb kondíciókra következtethetünk. A gyorsult vörösvértest süllyedés ugyanis a szervezetben fennálló valamilyen kóros folyamatra hívja fel a figyelmet. Leggyakrabban gyulladásos betegségek megállapítására, majd a gyulladásos vagy fertőző betegség lefolyásának követésére alkalmazzák. A magas vörösvértest süllyedés jelezheti a már említett gyulladásos folyamatokat, fertőző betegséget, autoimmun betegséget, daganatot, vérszegénységet, pajzsmirigy túlműködést vagy akár hematológiai rosszindulatú betegséget (lymphoma) és vesebetegséget is. Tipikusan igen magas értéket (akár 60-80 mm/órát) mutat a várandós nők vörösvértest süllyedése is. Magas értéknek számít 50 év alatti férfiaknál a 15mm/óránál, nőknél a 20mm/óránál nagyobb, 50 év feletti férfiaknál a 20mm/óránál, nőknél a 30mm/óránál magasabb érték.

Az alacsony vörösvértest süllyedés utalhat pangásos szívelégtelenségre, vörösvértest többletre, sarlósejtes vérszegénységre, csontvelői betegségre, hiperviszkozitásra vagy leukémiára is. A vizsgálat akkor is mutathat alacsony értéket, ha csökken a vér fehérjeszintje – ez máj- és vesebetegségek esetén következhet be.