Mi a teendő, ha leégett a bőrünk?

2021. június 6.

Bár ma már megannyi lehetőségünk van az UV sugarak elleni küzdelemre, van, hogy megtörténik a baj. Mit tehetünk ilyenkor?

Mi a teendő, ha leégett a bőrünk

Mi a teendő, ha leégett a bőrünk

Az, hogy milyen hamar égünk le, függ bőrtípusunktól, a napsugarak erejétől és a napon eltöltött időtől. A világos bőrű, hajú, szemű emberek genetikai adottságaik miatt természetes módon sokkal könnyebben pirulnak meg, mint a sötétebb jegyekkel, pigmentáltabb bőrrel rendelkezők. Ezért van, hogy a különböző bőrtípussal, fizikai megjelenéssel rendelkező embereknek más-más a számukra megfelelő fényvédő faktorszáma.

A leégés miatt bőrünk kipirosodik és fáj, érzékennyé válik az érintésre, súlyosabb esetekben akár feldagadhat és ki is hólyagosodhat. Ha komoly károk érték testünket, hányingert, hidegrázást, fejfájást – azaz influenzaszerű tüneteket – tapasztalhatunk. Pár nappal később elindul a hámlás folyamata, és bőrünk viszketni kezd, miközben megszabadul a károsodott bőrsejtektől.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Eucerin Sun Allergy Protect napozás utáni krém-gél 150ml

    Eucerin Sun Allergy Protect napozás utáni krém-...

    <p class="subtitle">Napozás utáni bőrápoló arcra és testre. Érzékeny és napallergiára hajlamos bőrre. Nyugtatja a bőrt a napsugárzás okozta stresszhatás után.</p> <div class="description"> <p>Bőrregenerációt segítő innovatív antioxidáns védelmi rendszerrel.</p> </div>

    4 599 Ft

A leégett bőr kezelése kettős célt szolgál: a fájdalom csillapítását és a károsodott bőr ápolását. Házi módszerként alkalmazzunk hideg borogatást, vagy vegyünk hűvös fürdőt az égető érzés enyhítésére. A fájdalom csillapításának egyéb eszközei lehetnek a különböző leégés kezelésére kifejlesztett készítmények gélek és krémek formájában. Ezek természetes módon hűsítő hatóanyagokat tartalmaznak: mentolt, kámfort és aloeverát. Az extra frissességért, használatuk előtt, tegyük őket pár perce a hűtőbe. Ha bőrünk kihólyagosodott, a hólyagokat semmiképpen se pukkasszuk ki. Hagyjuk őket maguktól meggyógyulni, elkerülve ezzel a fertőzésveszélyt.

A leégés által okozott bőrdagadás és fájdalom ellen vehetünk be nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőket – ilyenek az ibuprofen vagy a naproxén tartalmú gyógyszerek. Arra azonban figyeljünk, hogy véralvadásgátlóval együtt ezek használata veszélyes lehet. Emellett természetes módon is segíthetjük testünk regenerálódását: leégés után kiemelkedően fontos a hidratáltság, így fogyasszunk sok vizet a rákövetkező napokban. Teljes gyógyulásunkig a napfényt mindenképpen kerüljük, és viseljünk a sérült bőrfelületet eltakaró, szorosan szőtt, a fényt nem átengedő anyagú öltözetet.

Bár sok esetben otthon is tudjuk kezelni a leégést, ha azonban hidegrázást, szédülést, szájszárazságot, súlyos fájdalmakat, vagy 39 °C-nál magasabb lázat tapasztalunk, mindenképpen kérjük orvosunk segítségét!