Mennyit ajánlott várni két baba között?

2018. december 16.

Egy nemrégiben készült, közel 150 000 várandós nő megfigyelésén alapuló. tanulmány során a kutatók arra keresték a választ, hogy mennyi az az idő, aminek mindenképpen el kell telnie két terhesség között.

Mennyit ajánlott várni két baba között?

Mennyit ajánlott várni két baba között?

A tanulmány vezető szerzője, Laura Schummers, a British Columbia Egyetem posztdoktori-státuszú tagja így összegezte a kutatás eredményeit: „Megfigyeléseink és elemzéseink alatt arra jutottunk, hogy mind az anyára, mind a gyermekre nézve fokozott kockázattal jár, ha két terhesség gyorsan követi egymást. Ez igaz a 35 év alatti és feletti nők esetében is, de különösen fontos az utóbbiakra nézve, mivel az életkoruk miatt ők hajlamosabbak arra, hogy nagyon hamar vállalják a második vagy a harmadik babát.”

De mennyi is az annyi? Nos, a szakértők szerint 12 hónap az a minimum idő, aminek szükséges eltelnie két várandósság között, hogy sem az anyára, sem a babára nézve ne növekedjen meg jelentősen az egészségügyi kockázatok mértéke. A 12 hónapnyi szünetet a jelentősebb problémák elkerülése miatt erősen ajánlanak a kutatók, de a legoptimálisabbnak a 18 hónapnyi várakozást tartják.

Az tanulmány publikációjában az anyukákat két korcsoportra osztották az adatok elemzéséhez: 20-34 év közöttiekre és 35 év felettiekre. A kutatás során kiderült ugyanis, hogy a terhességgel és a szüléssel járó egészségügyi kockázatok különböző módon és mértékben érintették a korcsoportokat. A 20-34 év közöttiek esetében az eredmények azt mutatták, hogy nem az anyukára, sokkal inkább a babára nézve jár veszélyekkel, ha az az előző szüléshez számítva 12 hónapnál rövidebb időn belül fogant meg – az ilyen kisbabák esetén 8,5 százalékos a koraszülöttség kockázata –, míg a 12 hónapon túliak között ez az arány már csak 3,7 százalék.

A 35 évnél idősebb anyukák kisbabáinak körében is felfedezhető volt ez a különbség. Az ő esetükben a koraszülöttség veszélye 6 százalék volt a 12 hónapon belül, és 3,4 százalék a későbbi terhességnél. Utóbbi korcsoportban már az anyukára nézve is sokkal fontosabbá vált, hogy mennyit vár két baba között: az egy éven belül újabb gyermeket vállalóknak 1,2 százalék, míg a 18 hónapot kivárók között már csak 0,5 százalék volt a szülés közben fellépő, az anya életét veszélyeztető, súlyos komplikációk aránya.