Mellgyulladás – Hogyan kezeljük?

2018. augusztus 23.

Kapcsolódó tünetek:

csomó a mellben, mellfájdalom

Bár a legtöbb esetben végül gondtalanul zajlik újszülöttünk etetése, a mellgyulladás hozzávetőlegesen a nők 10 százalékát érintheti, így kifejezetten gyakori problémának számít.

Mellgyulladás – Hogyan kezeljük

Mellgyulladás – Hogyan kezeljük

A mellgyulladás leggyakoribb előzménye a mellek túltelítődése. Keménységet, feszülést, érintésre pedig enyhe fájdalmat tapasztalhatunk, mindezt a megnövekedett tejmennyiségtől. Sok esetben a mellek telítődése csak a szoptatás kezdeti panasza, és a rendszeres szoptatás során gyorsan el is tűnik. Ha azonban nem, az tejcsatorna elzáródáshoz vezethet, mely legtöbbször már csak az egyik mellet, annak is csak egy részét érinti. Ekkor fokozott érzékenységet, pirosodást tapasztalhatunk, sokszor kíséri láz az elváltozást, és gyakran csomó is megjelenhet az érintett területen vagy a hónaljban.

A tejcsatorna elzáródását még nem kísérik különösebb tünetek (kis hőemelkedés felléphet), azonban fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a rendszeres szoptatásra, és jobban tesszük, ha ilyenkor nem viselünk szoros melltartókat. Egy meleg vizes zuhany szoptatás előtt segítheti a nagyobb mennyiségű tej távozását, a szoptatás után pedig érdemes fejéssel kiüríteni a mellet. Ha szükséges, 10 percig alkalmazhatunk hideg vizes borogatást is. (De ne vigyük túlzásba, mert a jegelés pl. elapaszthatja a tejtermelést!) Szoptatás közben figyeljünk rá, hogy a gyermek ne csak a bimbót, hanem az azt körülvevő udvart is szájába vegye, mivel a helyes szoptatási pozíció biztosítja, hogy a mell minden részéből távozhasson a tej, ez pedig segít elkerülni a súlyosabb probléma kialakulását.  Az elzáródott tejcsatorna mellett hasznos, hogyha sokat pihenünk és megpróbálunk lazítani is.

Ha ténylegesen mellgyulladás alakul ki, az a szervezetbe került kórokozóknak köszönhető, melyek a mellbimbó kisebb-nagyobb sérülésein keresztül jutnak a mellbe. A mellgyulladás már súlyos és kellemetlen tünetekkel jár: magas láz, meleg- és pirosas bőrfelszín, lüktető fájdalom jellemzi, kemény részek válnak tapinthatóvá a mellen, végül a belőle fejt tej gennyessé is válhat. Ha ezeket a tüneteket – vagy nagy részüket – érzékeljük, mielőbb forduljunk orvoshoz, mivel a korán felismert mellgyulladás hatékonyan kezelhető gyógyszerrel.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aspirin Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta 28x

    Aspirin Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevo...

    <p>Az Aspirin Protect hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így megelőzi a vérrögök képződését. A tabletta a gyomornedvnek ellenálló bevonata miatt kíméli a gyomornyálkahártyát, ami a hosszan tartó kezelés során előnyös.</p>

    1 149 Ft

Ha már gennyessé vált tejünk, abból ne szoptassuk gyermekünket, fejéssel viszont mindenképpen távolítsuk el a mellből, bármennyire fájdalmas is. Ha tejünk még tiszta, szoptathatunk, sőt szoptassunk is nyugodtan, méghozzá bármennyire is kellemetlen, a duzzadtabb, fájó mellel kezdjük az etetést. Próbáljunk minél hatékonyabb pozíciót találni kisbabánk szoptatására. A legjobb, ha a kicsi alsó ajka az elzáródott, csomós terület felé néz. A gyulladt mellet naponta akár többször is masszírozhatjuk gyengéden, sőt szoptatás közben is segíthetjük kezeinkkel, hogy a megkeményedett helyekről a bimbó irányába áramoljon a tej. A szoptatás előtti meleg zuhany és a szoptatások utáni vagy akár szoptatások közötti fejés továbbra is enyhülést hozhat, ahogyan pihenni és relaxálni is ajánlott, amíg jobban nem leszünk. Magas lázra pedig vegyünk be orvosunk által ajánlott lázcsillapítót. A helyesen kezelt mellgyulladás tünetei akár napok alatt is javulhatnak.

Ha terhességünk utolsó heteiben fordítunk egy kis időt mellbimbóink felkészítésére, sok bajtól kímélhetjük meg magunkat, mivel kisebbé válik a repedések és sérülések valószínűsége, ezáltal pedig a kórokozók bejutásának esélye is. Az utolsó hetek alatt minden nap 1 percig dörzsölgessük törölközővel mellbimbóinkat, majd zsíros krémmel ápoljuk azokat.

Szoptatási kérdezz-felelek - 6 gyakori probléma és megoldás

Szoptatási kérdezz-felelek – 6 gyakori probléma és megoldás

Összeállításunkban sorra vesszük a szoptatással kapcsolatos kételyeket, problémákat, melyek a leggyakrabban merülnek fel az édesanyákban.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában

Kulcsszavak: ,