Megvan az oka, miért fogan több baba karácsonykor

2020. december 1.

Ha csak nem a kivételek közé tartozunk, családi és baráti környezetünkben biztosan sok embernek esik a születésnapja augusztusra vagy szeptemberre. Ennek tudományos oka is van.

Megvan az oka, miért fogan több baba karácsonykor

Megvan az oka, miért fogan több baba karácsonykor

Valóban sokkal többen születnek a nyár végi-ősz eleji időszakban, tehát többen fogannak pontosan 9 hónappal azt megelőzően, karácsonykor. Ebben persze szerepet játszanak az olyan, általában sokak által emlegetett tényezők, mint az ünnepi hangulat, az evés-ivás, a ’parti-időszak’, ezeknek köszönhetően pedig a szexuális együttlétek emelkedett száma is. Azonban most kiderült, hogy ez nem minden.

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint ugyanis a fogantatással próbálkozó pároknak biológiai okok miatt is nagyobb szerencséje lehet a télen. A kutatók több, mint 1 millió, 29 éves és fiatalabb anya szülési adatait elemezve különös mintát fedeztek fel az értékekben: az idősebb és a fiatalabb kismamák körében is sokkal több volt a nyári és nyár végi szülés.

A kutatás során kiderült, hogy a téli időszak bizonyos biológiai előnyöket hordoz a fogantatással kapcsolatban. Ezek közt szerepel például, hogy a férfiak szervezete ilyenkor jobb minőségű hímivarsejteket termel, a napfényes időtartam változása pedig a női petefészekre, így a petesejtekre is pozitív hatással van. Mindkét tényező külön-külön is, de együttesen pedig kiemelkedően emelik a megtermékenyülés esélyét.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  <p>Multivitamin a baba tervezésétől az 1. trimeszter végéig, magas folsav és Metafolin® tartalommal.</p>

  4 399 Ft helyett:3 699 Ft
 • Elevit Complex 2 kapszula 30x

  Elevit Complex 2 kapszula 30x

  <p>A 2. és 3.trimeszterre kifejlesztett komplett formula, DHA-val a magzat szemének és agyának egészséges fejlődéséért.* *E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani.</p>

  5 899 Ft helyett:4 999 Ft
 • Elevit Complex 3 kapszula 30x

  Elevit Complex 3 kapszula 30x

  <p>Multivitamin a szoptatás időszakára kifejlesztve, a benne lévő DHA segíti az anyatejjel táplált csecsemő egészséges fejlődését, a B-vitaminok, valamint a C-vitamin és a vas csökkenti az anyai fáradtságot. E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani. A B2, B3, B5, B6, B12 és C-vitaminok, a folát és a vas hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez</p> <p> </p>

  5 799 Ft helyett:4 899 Ft