Készüljünk fel időben az őszi-téli megfázásokra!

megfázás felnőttkorban
A megfázás felnőttkorban évente kétszer-háromszor is felütheti a fejét, így nem véletlen, hogy ez az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb megbetegedés, mely általában szerencsére komplikációk nélkül lezajlik. A nátha tulajdonképpen a felső légutak, szorosabban az orrnyálkahártya, vírusok okozta heveny megbetegedése. Pont, amiért ilyen általános, sokan nem is kezelik elég komolyan és gyakran lábon hordják ki anélkül, hogy orvos látta volna őket. Pedig a megfázás könnyen terjedhet, ha a beteg továbbra is dolgozik, ráadásul az elhanyagolt megfázásnak lehetnek különféle szövődményei. Arról nem is beszélve, hogy a megfázás kellemetlen tünetekkel jár, melyektől rossz a közérzetünk és pihenés nélkül hosszabb ideig is tart kiheverni.

Az őszi-téli náthák elkerülésének érdekében fontos a megelőzés, ugyanakkor, ha már megbetegedtünk, ugyanilyen fontos az, hogy minél hamarabb túlessünk rajta. Éppen ezért gyűjtöttük össze, mikre érdemes figyelni megfázás esetén, hogy felkészülten lehessen várni a szezont!

Megelőzés

A megelőzés egyik alappillére a megfelelő vitaminbevitel, amivel immunrendszerünket támogatjuk. Ebben az időszakban hasznos D-vitamint szedni kiegészítésként, hiszen kevesebb termelődik belőle a szervezetben. Ugyanígy fontos a C-vitamin pótlása is, valamint az, hogy megfelelő ételekkel több antioxidáns kerüljön a szervezetünkbe, mint általában. Figyeljünk oda az anyagcsere és bélműködés egészségére, és az sem árt, ha időszakosan probiotikumot szedünk. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és rostokban gazdag ételeket. Ha lehet, kerüljük minél jobban a stresszt és ügyeljünk a higiéniára. Utóbbi, többek között, azt jelenti, hogy mossunk kezet, ha beértünk a munkahelyre, vagy hazaértünk, ne köhögjünk a levegőbe, hordjunk maszkot, ha munkahelyünkön valaki beteg.

Felkészülés és kezelés

Az őszi-téli időszak kezdetén nézzük át a gyógykészítményekkel teli dobozunkat és dobjunk ki minden olyat, ami már lejárt. Nézzük át, mi az, ami hiányzik és szerezzük be azokat az általános termékeket, melyekre egy megfázás esetén szükség lehet – így időben enyhíthetjük szükség esetén a tüneteket. Ilyenek a láz- és fájdalomcsillapítók, komplex megfázást enyhítő készítmények, torokfertőtlenítők, orrdugulás elleni termékek vagy köhögéscsillapítók. Az első tünetek megjelenése után a nátha a következő 3-4 napban fokozatosan enyhül, majd kialakulhat köhögés és nagyjából 7-10 nap alatt teljesen tünetmentesek lehetünk, ha az immunrendszerünk jól végzi a munkáját. A leggyorsabban akkor lehetünk túl egy ilyen fertőzésen, ha tudunk pihenni az első napokban. A közérzetünk érdekében a tüneteket enyhíthetjük a megfelelő készítményekkel. Hasznos, ha sok folyadékot, lehetőleg teát iszunk és a vitaminokat is pótoljuk. Fontos például a torokfertőtlenítők alkalmazása azért, hogy ne telepedhessenek meg később baktériumok a gyulladt területen. Ha a nátha 4-5 nap alatt sem enyhül, hanem inkább erősödik, mindenképpen forduljunk orvoshoz mert ilyenkor már általában bakteriális fertőzéssel van dolgunk, amit antibiotikummal tudnak kezelni. Azért is fontos komolyan venni a megfázást és főleg a pihenést ilyenkor, hogy a szövődményeket elkerülhessük és ne essünk ágynak figyelmetlenség miatt akár több hétre.
2017. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk