Másfajta kezelés szükséges a balkezesek számára

2018. szeptember 21.

Az amerikai Cornell Egyetem professzorai egy kutatás során olyan eredményeket kaptak, melyek választ adhatnak arra a kérdésre, hogy balkezes, mentálisan beteg személyek esetén miért nem működnek a megszokott kezelések.

Másfajta kezelés szükséges a balkezesek számára

 

Másfajta kezelés szükséges a balkezesek számáraAz 1970-es évektől az a szemléletmód terjedt el, miszerint a bal agyféltekénk felel az olyan érzelmekért, mint a boldogság, a büszkeség és a harag, jobb agyféltekénk pedig az undor és a félelem érzetekért. Ez a megállapítás azonban tévesnek bizonyulhat, melyből valószínűsíthető, hogy ezeken a kutatásokon feltehetőleg csak jobbkezes tesztalanyok vettek részt.

Daniel Casanato, a Cornell Egyetem professzora szerint rossz a régi teória, miszerint a bal és a jobb agyféltekéhez egyetlen típusú érzelem köthető. Egy új kutatás szerint a balkezesek esetében ugyanis ez épp fordítva van, ami esetükben nagy különbségeket jelenthet abban, hogy az agy miként dolgozza fel az érzelmeket.

Kard és pajzs hipotézis

Ezen hipotézis szerint az ügyesebb kezünkkel (kard) végezzük a törekvő, míg az ügyetlenebb kezünkkel (pajzs) az elutasító, elkerülő cselekvéseket. „A domináns kezünk kapja azt, amit akarunk, míg a kevésbé domináns kezünkkel ellökjük azt, ami nem kell” – mondja Casanato.

A kutatás részeként 25 egészséges tesztalanyon 5 napon keresztül EEG (elektroenkefalográfiás) vizsgálatokat végeztek, melyekkel mindkét agyféltekét stimulálták. A tesztek alapján kiderült, hogy a balkezesek esetében a jobb agyfélteke felelős a pozitív érzelmekért, míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke.

Konklúzió

Ez nagy áttörést jelent a balkezesek mentális betegségeinek kezelésében, hiszen a kutatás alapján valószínűsíthető, hogy eltérő terápiára van szükségük a balkezeseknek és a jobbkezeseknek. Sőt mi több, az a kezelés, ami segít a balkezeseken, akár negatívan hathat a jobbkezesekre, és ez természetesen fordítva is igaz.

Miután a kutatást csupán egy kisebb csoporton végezték el, így szükség lesz további vizsgálatokra.