Lyme-kór – tünetek és teendők

2018. június 27.

A kullancsok által terjesztett egyik leggyakoribb betegség a Lyme-kór, amely ellen, sajnos, nem létezik védőoltás. Védekezni ellene azonban éppúgy lehet, mint kezelni és gyógyítani annak tüneteit.

Lyme-kór

Lyme-kór

A két, emberre leginkább veszélyes, kullancsok által terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg az elsőre létezik védőoltás, a Lyme-kórral szemben csak az aktív, megelőző védekezés lehet eredményes. Ezért a nyári időszakban, amikor a legtöbb helyen találkozhatunk az élősködőkkel, mindig figyeljünk oda öltözetünkre, használjuk a boltokban elérhető kullancsirtó szereket, és alaposan vizsgáljuk át magunkat a szabadtéri programok után. Ne feledjük: kullancsok nem csak az erdős területeken élnek, strandon és városi környezetben is jelen vannak. Mivel a betegségért felelős baktériumok a Lyme-kórral fertőző vérszívók belében találhatók, ha kullancsot találnánk magunkban, eltávolításakor figyeljünk oda, nehogy megszorítsuk az állat potrohát, mert azzal a bőrünkbe préselhetjük a kórokozókat.

Megkülönböztetünk korai és késői  Lyme-kórt. A korai, halvány piros, egyre növekvő bőrpír karikát és influenza szerű tüneteket okozhat. A késői Lyme-kórban ízületi panaszok, idegrendszeri és kardiális (szív) panaszok a leggyakoribbak, de az egész szervezetre kiterjedő, nehezen megfogható, krónikus eltérések sem ritkák. Bár a fertőzés nem kivédhető, kezelése szerencsére lehetséges. Azonban a teljes felépülés és a maradandó károsodások elkerülése érdekében kulcsfontosságú a korai felismerés és a minél gyorsabb antibiotikumos kezelés.

A Lyme-kór egyik első árulkodó jele a csípés helyén keletkezett ovális – akár 5 cm átmérőjű – bőrpír, de sajnos ez nem minden esetben figyelhető meg. A kór lappangási ideje többnyire egy hét. A folt általában nem viszket, nem fájdalmas, de növekedhet, ritkább esetekben vándorolhat, akár el is múlhat – ez viszont nem jelenti a kórokozó eltűnését. Más bőrbetegségek tünetével, gombás fertőzéssel gyakran összekeverik, vagy ha annyira halvány, laikusok többnyire észre sem veszik. Szakember persze általában rögtön meg tudja állapítani, Lyme-kórral van-e dolgunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • VITAMIN STATION Lyme-kór gyorsteszt 1x

    VITAMIN STATION Lyme-kór gyorsteszt 1x

    <p><strong>Gyógyászati segédeszköz</strong></p> <p><span>Önellenőrzésre szolgáló gyorsteszt, kullancs okozta csípés esetén a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium korai kimutatására, egy csepp vérből.</span></p>

    3 899 Ft

A kezeletlen Lyme-kór idegrendszeri elváltozásokat okozhat, és szövődményeként akár agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. A betegségek bakteriális formája azonban – a vírusossal ellentétben – többnyire észrevehetetlen, akár évekig tünetmentes, majd fejfájással, rossz közérzettel, feledékenységgel és lassú elbutulással járhat. A Lyme-kór saját tünetei is hónapok, évek után jelentkeznek csak szívizom gyulladás, szívritmuszavar, arcidegbénulás formájában, amely ugyan kétségbeejtő látvány, de kezelés hatására gyors és maradéktalan gyógyulást tapasztalhatunk. Idősebb hölgyek esetében léphet fel a bőrsorvadás panasza, mely később eléri a bőrfelület alatti idegeket, csontokat, ízületeket is – a betegség ezen szakasza már nagy fájdalmakkal jár.

A Lyme-kór diagnózisának felállítása után – amelyet a bőrpír megjelenéséből, kullancscsípésből, klinikai tünetekből és néhány speciális tesztből állapítanak meg – a kezelés egy igen erős, nagy dózisban felírt antibiotikum kombinációval történik. A jól megválasztott, megfelelő ideig és kellő adagban szedett gyógyszer hatására a betegség tökéletesen gyógyítható. Érdemes megemlíteni, hogy a Lyme-kórral fertőzött kismama magzatát is megfertőzheti, ezért az ő ellátása speciális figyelmet igényel.