Lehet-e fogyókúrázni szoptatás idején?

2018. május 23.

A szoptatás alatti fogyókúrát ritkán javasolják, mert a tej mennyisége csökkenhet. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek 2-3 éves koráig is igényli az anyatejet?

Lehet-e fogyókúrázni szoptatás idején

Lehet-e fogyókúrázni szoptatás idején

A gyermekáldás örömét sok nő számára beárnyékolja a terhesség alatt felszedett kilókkal folyó küzdelem. A szülés utáni depresszió és a megváltozott önkép nem segít az édesanya lelkének helyrebillentésében, és bizony vannak helyzetek, amikor a diéta szükségessé válik. A szoptatás idején azonban a koplalás és az Atkins-féle fehérjediéta alkalmazása szigorúan tilos. A testmozgás viszont hasznos lehet, és megfelelő táplálékbevitel mellett nem csökkenti a tej mennyiségét.

Hogyan hozza formába magát a kismama a tej mennyiségének csökkenése nélkül?

A napi ötszöri étkezés és bőséges folyadék-, a folyamatos vitamin-, rost- és változatos tápanyagbevitel elengedhetetlen a minőségi és megfelelő mennyiségű anyatej előállításához. A szénhidrátok fogyasztása szintén elkerülhetetlen, mivel a tejtermeléshez és a fehérje megkötéséhez feltétlenül szükségesek. Az viszont egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy a hozzátáplálás megkezdése után, amikor az anya teste is a regenerálódás útjára lépett, ne szabadulhatnánk meg néhány kilótól, hogy jobban érezhessük magunkat.

A mennyiség helyett a minőség számítson!

Ehhez arra kell elsősorban ügyelnie – a kicsi érdekeit szem előtt tartva –, hogy mit visz be a szervezetébe. A gyors felszívódású szénhidrátokat helyettesítse lassú felszívódásúakkal! Hagyja el az édességek, a finomított cukrok, a fehér lisztek és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Magasságának és életvitelének megfelelő kalóriabevitelt határozzon meg, és a határokat ne lépje túl! Az anyatej előállításának időszakában ugyanis a test nem raktároz zsírt, így mindent, amire szüksége van a babának, megadhat neki, akkor is, ha saját testének nem tartalékol.

Egy féléves babának általában az emésztése éretté válik, így bevezetésre kerülhetnek az addig esetleg kerülendő ételek – mint például a salátafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek – és az egyéb puffasztó hatású ételek – így a karfiol és a brokkoli – is kiválóan beilleszthetőek a diétába.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

    17 990 Ft

A mozgás nincs tiltólistán

A megfontolt diéta mellett mind a testnek és szellemnek felüdülés a kisgyermek mellett a sportolás. Számos lehetőség nyílik a babával közös tornázásra: babakocsival való futás, hordozós baba-mama torna, jóga. Emellett az édesanya számára remek kikapcsolódás lehet heti 2-3 óra egyedül is a szabadban, melyet frissítő testmozgással tölt. A tejmennyiség fenntartása érdekében azonban soha ne feledkezzen meg az edzések után a 0,5-1 liter folyadék pótlásáról a napi általános szükségleten felül!