Lehet-e fogyókúrázni szoptatás idején?

2018. május 23.

A szoptatás alatti fogyókúrát ritkán javasolják, mert a tej mennyisége csökkenhet. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek 2-3 éves koráig is igényli az anyatejet?

Lehet-e fogyókúrázni szoptatás idején

Lehet-e fogyókúrázni szoptatás idején

A gyermekáldás örömét sok nő számára beárnyékolja a terhesség alatt felszedett kilókkal folyó küzdelem. A szülés utáni depresszió és a megváltozott önkép nem segít az édesanya lelkének helyrebillentésében, és bizony vannak helyzetek, amikor a diéta szükségessé válik. A szoptatás idején azonban a koplalás és az Atkins-féle fehérjediéta alkalmazása szigorúan tilos. A testmozgás viszont hasznos lehet, és megfelelő táplálékbevitel mellett nem csökkenti a tej mennyiségét.

Hogyan hozza formába magát a kismama a tej mennyiségének csökkenése nélkül?

A napi ötszöri étkezés és bőséges folyadék-, a folyamatos vitamin-, rost- és változatos tápanyagbevitel elengedhetetlen a minőségi és megfelelő mennyiségű anyatej előállításához. A szénhidrátok fogyasztása szintén elkerülhetetlen, mivel a tejtermeléshez és a fehérje megkötéséhez feltétlenül szükségesek. Az viszont egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy a hozzátáplálás megkezdése után, amikor az anya teste is a regenerálódás útjára lépett, ne szabadulhatnánk meg néhány kilótól, hogy jobban érezhessük magunkat.

A mennyiség helyett a minőség számítson!

Ehhez arra kell elsősorban ügyelnie – a kicsi érdekeit szem előtt tartva –, hogy mit visz be a szervezetébe. A gyors felszívódású szénhidrátokat helyettesítse lassú felszívódásúakkal! Hagyja el az édességek, a finomított cukrok, a fehér lisztek és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Magasságának és életvitelének megfelelő kalóriabevitelt határozzon meg, és a határokat ne lépje túl! Az anyatej előállításának időszakában ugyanis a test nem raktároz zsírt, így mindent, amire szüksége van a babának, megadhat neki, akkor is, ha saját testének nem tartalékol.

Egy féléves babának általában az emésztése éretté válik, így bevezetésre kerülhetnek az addig esetleg kerülendő ételek – mint például a salátafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek – és az egyéb puffasztó hatású ételek – így a karfiol és a brokkoli – is kiválóan beilleszthetőek a diétába.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS Medical Direct por 90x

    XLS Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: ingyenes</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    17 499 Ft helyett:12 990 Ft

A mozgás nincs tiltólistán

A megfontolt diéta mellett mind a testnek és szellemnek felüdülés a kisgyermek mellett a sportolás. Számos lehetőség nyílik a babával közös tornázásra: babakocsival való futás, hordozós baba-mama torna, jóga. Emellett az édesanya számára remek kikapcsolódás lehet heti 2-3 óra egyedül is a szabadban, melyet frissítő testmozgással tölt. A tejmennyiség fenntartása érdekében azonban soha ne feledkezzen meg az edzések után a 0,5-1 liter folyadék pótlásáról a napi általános szükségleten felül!