Lázgörcs: tünetek és kezelés

2016. október 26.

Kapcsolódó tünetek:

láz

Nem árt tudni, hogy a lázgörcsöt nem a láz váltja ki, a görcsös állapot független a testhőtől.

Féléves és 5 éves kor között a leggyakrabban előforduló panasz viszonylag gyakori és az arra való hajlam genetikailag kódolt. Ha a családban volt már a lázgörcsre hajlamos egyén, nagy a valószínűsége, hogy a gyermek is hajlamos rá.

Mikor léphet fel lázgörcs?

A lázas görcsroham az összes gyermek 3-4 százalékát érinti élete során legalább egyszer.

A legtöbb kisded az első ilyen roham esetén körülbelül 14-18 hónapos. A görcsroham az esetek többségében akkor jelentkezik, amikor a kicsi belázasodik, legtöbbször néhány percnél nem tart tovább tart, és jellemzően a végtagok és a törzs „rángatózik”. A gyermekek a görcsroham után legtöbbször elálmosodnak és elalszanak.

Nem árt tudni, hogy a lázgörcsöt valójában nem a láz váltja ki, hanem a fertőzés, tehát a görcsös állapot független a testhőtől, hőemelkedés és 39 Celsius fokos láz mellett is felléphet lázgörcs.

A leírt roham az egyszerű lázgörcsre jellemző. Ilyen a görcsök 75 százaléka. Ha a roham időtartama a 15 percet meghaladja, a gyermek idősebb, vagy a roham után idegrendszeri eltéréseket látunk, komplikált lázgörcsről van szó. Minél fiatalabb a gyermek, amikor jelentkezik az első lázgörcs, annál valószínűbb annak ismétlődése.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rubophen 500 mg tabletta 30x

    Rubophen 500 mg tabletta 30x

    <p>Felnőttek és 6 évnél idősebb gyermekeknek javasolt lázcsillapításra, különböző eredetű fájdalmak csillapítására. Csökkenti a lázat, csillapítja a megfázással járó enyhe-közepes fájdalmakat is.</p>

    2 449 Ft

Teendők

Ha a szülő lázgörcsöt tapasztal, minél előbb orvoshoz kell vinni a gyermeket, ugyanis a görcs enyhítésén ki kell deríteni azt is, mi áll a görcsroham hátterében, mert előfordulhlazgorcs301at, hogy súlyos betegség okozza a rohamot (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás), stb.).

A lázgörcsben szenvedő gyermek szüleit általában ellátják a roham gyors csillapítására alkalmas gyógyszerrel, ennek beadását (mely a végbélen keresztül történik) a szülőnek megtanítják.

Fontos, hogy amikor először lép fel a roham, lehetőleg ne essünk pánikba. A gyermek szabad légútjait biztosítani kell (fordítsuk a fejét oldalra, az esetleges fellépő hányás el tudjon távozni a szájból), a végtagokat nem szabad leszorítani. A görcs rövid időn belül oldódik. Az orvost értesíteni kell. Komplikált lázgörcs esetén részletes kivizsgálás indokolt szükségessé, és nagyon indokolt esetben tartós gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

Felnőttkori oltások

Sok fertőző betegség megelőzhető az oltásokkal.