Lábizzadás mérséklése

Lábizzadás mérséklése

Fontos szerepe van többek között a szervezet hőháztartásában, illetve a méregtelenítésben. A túlzott mértékű lábizzadás azonban igen zavaró lehet nemcsak a kellemetlen szagok, hanem a csúszkáló cipő és az általa okozott hámsérülések, berepedezések, fertőzések miatt.

A lábizzadást az okozza, hogy a verejtékmirigyek rendellenesen, túlzottan működnek. Ennek hátterében állhatnak genetikai, alkati tényezők; lelki problémák, stressz; rossz higiéniai viszonyok, helytelen lábbeli használat (pl. műbőr cipők, műszálas harisnya, nem az időjárásnak megfelelő cipőviselés). Nagy melegben természetesen mindannyian jobban izzadhatunk. Hormonális változások is befolyásolhatják a lábizzadást, mint például serdülőkorban vagy változó kor idején. Bizonyos betegségek kísérő tüneteként is izzadhat a lábunk, például pajzsmirigy betegségek; keringési, beidegzési zavarok; pszichés betegségek.

Túlzott mértékű lábizzadás esetén a keletkező nagyobb mennyiségű verejték nem tud elpárologni (főként zárt, nem megfelelően szellőző cipő viselésekor) és feláztatja a bőrt. A felázott bőr pedig leválik, majd bomlásnak indul, mely nagyon kellemetlen szagokkal jár. A meleg, nyirkos hely nagyon kedvező a gombák, baktériumok elszaporodásához, a láb elfertőződéséhez. Láthatjuk tehát, hogy nemcsak esztétikai probléma a lábizzadás.

Mit tehetünk a lábizzadás csökkentése érdekében?

A lábizzadás kezelése egyrészt tüneti, másrészt pedig a fertőzések megelőzését szolgálja. Amennyiben valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik a lábizzadás, alapvető annak megfelelő kezelése. Viseljünk az időjárásnak megfelelő, jól szellőző, kényelmes, bőrből készült lábbelit valamint pamut zoknit, harisnyát. Különböző, akár gyógynövényeket tartalmazó lábápoló spray-ket, hintőporokat, kenőcsöket, oldatokat szerezhetünk be a gyógyszertárakban, melyek mérséklik a túlzott izzadást, megszűntetik a kellemetlen lábszagot. Vannak a bőr repedezettségét, szárazságát is hatékonyan csökkentő, valamint a hámsérülések gyors gyógyulását is segítő készítmények. Sportolás, nagyobb fizikai munka esetén szintén hasznos lehet valamelyik lábápoló készítmény alkalmazása amennyiben ezzel a kellemetlen problémával küzdünk. Az elhalt hámréteg óvatos eltávolítása is fontos, szerencsés ezt szakemberre bízni a további sérülések elkerülése végett.

Amennyiben már fertőzés is kialakult gomba-, illetve baktérium ellenes helyi vagy akár szájon át szedhető szerekre is szükség lehet. Ilyen esetekben mindenképpen forduljunk orvoshoz.

2014. október 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink