Kullancs eltávolítása

Kullancs eltávolítása

A kedvezőtlen éghajlati változások miatt a kullancsok egyedszáma az elmúlt időszakban megnőtt. A kullancsok elszaporodása miatt akár városi parkokban, játszótereken, vagy kertünkben is találkozhatunk a vérszívókkal.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Amennyiben kullancsveszélynek kitett területen tartózkodtunk, mindenképp vizsgáljuk, vizsgáltassuk át meztelen bőrfelületünket, hogy minél hamarabb megtaláljuk a bőrünkre kapaszkodott kullancsot. A kullancsok különösen szeretik a testhajlatokat, a vékony bőrrel fedett testtájakat. Ha felfedeztük magunkon, vagy családtagunkon a kullancsot, az első és legfontosabb feladat a vérszívó minél hamarabbi eltávolítása. Sok tévhit és helytelen módszer él a köztudatban a kullancs kiszedését illetően. Ezeket eloszlatandó, jó tudni, hogy sosem szabad, tilos olyan módszerek alkalmazása, melyek a kullancs lélegzését akadályozzák, ennek oka, hogy az oxigén hiánnyal küzdő vérszívó még több méreganyagot, vírust juttathat az ember vérkeringésébe.

A kullancs helyes kiszedésének eszköze a gyógyszertárakban megvásárolható kullancskanál vagy kullancscsipesz. Az eszközök működésének mechanizmusa azon a tényen alapszik, hogy a kullancs eltávolítása során a potroha semmiképp ne nyomódjon meg. A kullancskiszedő eszközök abban segítenek, hogy a kullancsot egészen elől, közel a fejéhez tudjuk megragadni, majd eltávolítani. A potroh megnyomása azért is veszélyes, mert arra ösztönzi az esetleg fertőzött vérszívót, hogy a vírust közvetlenül a véráramba ürítse. Előfordulhat, hogy nem sikerül tökéletesen a kullancs eltávolítása és a fej bennszakad a bőrben. Ilyen esetben nem szükséges megijedni, hiszen a bent maradt állkapocs vagy fej már nem fertőz, az idegen test rövid időn belül kilökődik.

A kullancscsípés okozta seb kezelése

A kullancs okozta csípés helyét mindenképp fertőtlenítsük. A helyileg történő fertőtlenítésre a legalkalmasabb a jódoldat, 70 százalékos alkohol, ha nincs ilyen lehetőségünk, azonnali fertőtlenítésre alkalmas lehet kölni is. A kullancs kiszedése és a seb fertőtlenítése után mindenképp jegyezzük fel a csípés időpontját, és 5-6 hétig kísérjük figyelemmel a csípés helyének esetleges változását.

Előzzük meg a kullancscsípést!

Szabadban tartózkodás esetén lehetőleg viseljünk zárt, ugyanakkor megfelelően szellőző ruházatot, kerüljük az aljnövényzettel dúsan fedett erdőrészeket. Viseljünk kalapot, bár tévhit, hogy a kullancsok a fákról lehullva telepednének meg áldozataikon, azonban másfél méteres magasságig számíthatunk előfordulásukra. Gyógyszertárakban is megvásárolhatóak a különböző kullancsriasztó szerek, leggyakrabban a bőrre vagy ruházatra permet formájában hordhatók fel. A magas b-vitamin tartalmú készítmények kullancsriasztó hatása orvosilag nem igazolt.

2014. augusztus 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink