Korszerű és helyes sebkezelés

2018. június 24.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Bár életében szinte mindenki részt vett egy-két elsősegély órán, sokan nem emlékeznek már a helyes sebkezelés folyamatára vagy a vérzés elállításának módjára. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a korszerű sebkezelésről.

Korszerű és helyes sebkezelés

Korszerű és helyes sebkezelés

A nyáron igencsak gyakori háztartási balesetek és a gyermekeknél játék vagy sport következtében keletkező sérülések, sebek nyitott kapuk a különböző kórokozók és baktériumok előtt. Bármilyen otthon keletkezett kisebb sérülés esetén ajánlott a sérült bőrfelület és környékének megtisztítása. Használjunk  bőségesen langyos vizet a seb és a sebkörnyék lemosására. Vizes gézlappal vagy fertőtlenített csipesszel távolítsuk el a sebbe került idegen testeket (kavicsok, üvegszilánk ,sár  stb.) és a leszakadt bőrmaradványokat, majd alkalmazzunk sebfertőtlenítő készítményt is.

Ma már gyerekjáték a sérülések fertőtlenítése, hiszen a gyógyszertárakban igen nagy választékban állnak rendelkezésre a különböző termékek, melyek közül a legegyszerűbb a spray formában árult sebfertőtlenítőszer. Ezeket egyszerűen fújjuk a seb területére, és hagyjuk hatni. Figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami nem alkoholos, mert az csípi a sebet. A sebkörnyéket körkörös mozdulatokkal fertőtlenítsük sebfertőtlenítővel átitatott mull lappal. A fertőtlenítő szerek összetételénél ügyeljünk rá, hogy a legtöbb jód alapú. Ha érzékenyek, allergiásak vagyunk rá, inkább válasszunk másik terméket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Leukoplast ragtapasz 4,6m x 2,5 cm 1x

    Leukoplast ragtapasz 4,6m x 2,5 cm 1x

    <p>Nagy ragasztóerejű ragtapasz sebkötöző anyagok rögzítésére. Levegő és vízpára számára átjárható, vízlepergető. Különösen nagy szakítószilárdságú, nehezen szennyeződik.</p>

    1 099 Ft

A modern sebkezelésben már semmiképpen sem ajánlják a sebhintőpor használatát, mivel az a vérrel és a sebváladékkal összekeveredve betonszerű vart képez, amely elzárja a sebet a gyógyuláshoz szükséges oxigéntől és megnöveli a felülfertőződés kockázatát. A modern sebfertőtlenítő termékekkel viszont már ruházatunk miatt sem kell aggódnunk, a színtelen készítmények ugyanis nem hagynak semmiféle nyomot.

A kisebb sérüléseknél gyengébb vérzést tapasztalhatunk, mely általában magától csillapodik. Ha azonban a fertőtlenítés után sem áll el, pólyával vagy ragtapasszal rögzített steril gézlap ráhelyezésével segíthetünk rajta (általában 5-10 perc alatt). De ha ez sem elég, forduljunk orvoshoz. Ha pedig komolyabb vérveszteséggel járó seb keletkezik, hívjunk mentőt vagy rögtön induljunk el az orvosi rendelőbe – természetesen nyomókötés alkalmazása mellett.

A vérzés elálltával és a fertőtlenítés után ideje a seb további védelmével foglalkoznunk, melyet kis sérülések esetén ragtapasszal tehetünk meg. A tapasz felszívja a maradék vért és váladékot, védi a sebet a baktériumok, piszok és szennyeződések bejutásától, és a további sérülésektől. A kenőcs segíti a hámosodást, és védi a már kialakult új hámsejteket a kiszáradástól. Tévhit, hogy a szabad levegőn hagyott seb gyorsabban gyógyul. Kutatások szerint a kötszerrel védett sebek tűnnek el előbb. A ragtapaszt vagy kötést cseréljük rendszeresen tisztára és ne feledjük, hogy a vízálló sebtapaszok sem tartanak örökké.

A különböző kötszerek vásárlásánál is figyeljünk oda, hogy ma már kaphatók olyanok is, amelyek extra fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatóanyaggal rendelkeznek, így legjobb, ha ilyet szerzünk be otthonra is. A gyermekek számára árusított, mintás sebtapaszok hatásukban nem különböznek a felnőtteknek árultaktól, azonban a kicsik esetében szerencsésebb lehet a színes, rajzokkal ellátott kötszerek használata, mivel mókás kinézetük miatt kevésbé zavarja őket viselésük.