Korszerű és helyes sebkezelés

2018. június 24.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

Bár életében szinte mindenki részt vett egy-két elsősegély órán, sokan nem emlékeznek már a helyes sebkezelés folyamatára vagy a vérzés elállításának módjára. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a korszerű sebkezelésről.

Korszerű és helyes sebkezelés

Korszerű és helyes sebkezelés

A nyáron igencsak gyakori háztartási balesetek és a gyermekeknél játék vagy sport következtében keletkező sérülések, sebek nyitott kapuk a különböző kórokozók és baktériumok előtt. Bármilyen otthon keletkezett kisebb sérülés esetén ajánlott a sérült bőrfelület és környékének megtisztítása. Használjunk  bőségesen langyos vizet a seb és a sebkörnyék lemosására. Vizes gézlappal vagy fertőtlenített csipesszel távolítsuk el a sebbe került idegen testeket (kavicsok, üvegszilánk ,sár  stb.) és a leszakadt bőrmaradványokat, majd alkalmazzunk sebfertőtlenítő készítményt is.

Ma már gyerekjáték a sérülések fertőtlenítése, hiszen a gyógyszertárakban igen nagy választékban állnak rendelkezésre a különböző termékek, melyek közül a legegyszerűbb a spray formában árult sebfertőtlenítőszer. Ezeket egyszerűen fújjuk a seb területére, és hagyjuk hatni. Figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, ami nem alkoholos, mert az csípi a sebet. A sebkörnyéket körkörös mozdulatokkal fertőtlenítsük sebfertőtlenítővel átitatott mull lappal. A fertőtlenítő szerek összetételénél ügyeljünk rá, hogy a legtöbb jód alapú. Ha érzékenyek, allergiásak vagyunk rá, inkább válasszunk másik terméket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Leukoplast ragtapasz 4,6m x 2,5 cm 1x

    Leukoplast ragtapasz 4,6m x 2,5 cm 1x

    <p>Nagy ragasztóerejű ragtapasz sebkötöző anyagok rögzítésére. Levegő és vízpára számára átjárható, vízlepergető. Különösen nagy szakítószilárdságú, nehezen szennyeződik.</p>

    1 279 Ft helyett:949 Ft

A modern sebkezelésben már semmiképpen sem ajánlják a sebhintőpor használatát, mivel az a vérrel és a sebváladékkal összekeveredve betonszerű vart képez, amely elzárja a sebet a gyógyuláshoz szükséges oxigéntől és megnöveli a felülfertőződés kockázatát. A modern sebfertőtlenítő termékekkel viszont már ruházatunk miatt sem kell aggódnunk, a színtelen készítmények ugyanis nem hagynak semmiféle nyomot.

A kisebb sérüléseknél gyengébb vérzést tapasztalhatunk, mely általában magától csillapodik. Ha azonban a fertőtlenítés után sem áll el, pólyával vagy ragtapasszal rögzített steril gézlap ráhelyezésével segíthetünk rajta (általában 5-10 perc alatt). De ha ez sem elég, forduljunk orvoshoz. Ha pedig komolyabb vérveszteséggel járó seb keletkezik, hívjunk mentőt vagy rögtön induljunk el az orvosi rendelőbe – természetesen nyomókötés alkalmazása mellett.

A vérzés elálltával és a fertőtlenítés után ideje a seb további védelmével foglalkoznunk, melyet kis sérülések esetén ragtapasszal tehetünk meg. A tapasz felszívja a maradék vért és váladékot, védi a sebet a baktériumok, piszok és szennyeződések bejutásától, és a további sérülésektől. A kenőcs segíti a hámosodást, és védi a már kialakult új hámsejteket a kiszáradástól. Tévhit, hogy a szabad levegőn hagyott seb gyorsabban gyógyul. Kutatások szerint a kötszerrel védett sebek tűnnek el előbb. A ragtapaszt vagy kötést cseréljük rendszeresen tisztára és ne feledjük, hogy a vízálló sebtapaszok sem tartanak örökké.

A különböző kötszerek vásárlásánál is figyeljünk oda, hogy ma már kaphatók olyanok is, amelyek extra fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatóanyaggal rendelkeznek, így legjobb, ha ilyet szerzünk be otthonra is. A gyermekek számára árusított, mintás sebtapaszok hatásukban nem különböznek a felnőtteknek árultaktól, azonban a kicsik esetében szerencsésebb lehet a színes, rajzokkal ellátott kötszerek használata, mivel mókás kinézetük miatt kevésbé zavarja őket viselésük.

Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

Megvágta magát egy papírral? Ezért fáj ennyire!

Valószínűleg nincs olyan ember, aki élete során ne tapasztalta volna meg azt a fájdalmat, ami akkor önti el a testünket, ha megvágjuk magunkat egy darab papírral. De mivel magyarázható az, hogy egy ilyen ártalmatlan dolog ilyen kínt okoz?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában