Kisebb vérzések csillapítása

2013. augusztus 26.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

A sebkezelés három fontos lépése: sebtisztítás, fertőtlenítése, illetve a vérzéscsillapítás.

Az enyhe, felületi hajszáleres vérzéseket gyógyszertárakban kapható szerekkel (pl.: sebtapasz) mi magunk is kezelhetjük. A vérzések ellátásakor a sebre nyomó kötést kell helyezni. A seb folyóvízzel való kitisztítása és fertőtlenítő szerrel történő fertőtlenítése után minden esetben helyezzen steril gézlapot vagy mull-lapot a kötés vagy rugalmas pólya alá.

serules301Artériás eredetű vérzések esetén a nagyobb vérveszteség megakadályozása érdekében az úgynevezett artériás nyomópontokra egyidejűleg nyomást kell gyakorolni, és ezekben az esetekben a kötés átázása után nem szabad „nyomókötést cserélni”, hanem a már fenn lévő kötésre kell egy újabbat helyezni.

A sebek ellátásánál arra is ügyelni kell, hogy a sebtapasz vagy kötszer alatt ne gyűlhessen fel túl sok nedvesség, mert az kedvez a kórokozók elszaporodásának. A sérült területet polcolja fel. Különösen nagyobb sebek estén fontos a sebkörnyéki nyugalom biztosítása, hogy a gyógyulási folyamatokat semmi se zavarhassa, és a seb ne szakadjon föl!

Kisebb vágott sebek esetén elegendő lehet csak sebtapasz alkalmazása, de ha ezen mégis átszivárog a vér, nyomókötésre lehet szükség.

Milyen patikákban, vény nélkül kapható szereket alkalmazhat vérzéscsillapításra?

A sebtapaszok, kötszerek, rugalmas pólyák, gézlapok mellett kenőcsökkel, oldatokkal és spray-kkel is segítheti a vérzéscsillapítást.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Milyen hatóanyag-tartalmú készítményeket keressen?

  • Polyvidon-jód: antiszeptikus hatású, vágott, szúrt- és égési sebek kezelésére.
  • Dexpanthenol: elősegíti a bőr- és nyálkahártya-sérülések gyors gyógyulását.
  • Chlorhexidin: antiszeptikus hatású, felületi sérülések fertőtlenítésére szolgál.
  • Körömvirág: triterpénglikozidokat és karotinoidokat, valamint illóolajokat és keserűanyagokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása révén segíti a sebgyógyulást.
  • Kamilla: a kamillavirágból készült termékek a-bisabololt, más néven bisaboloxidot tartalmaznak, illetve matricint és flavonoidokat. Gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van.

A recept nélkül kapható készítmények alkalmazása során a legtöbb esetben nem kell számolni mellékhatással, ritkán előfordulhat irritáció, égő érzés vagy melegségérzet.

Mikor forduljon orvoshoz?

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni harapások, áramütés, fej-, szem- és csontsérülések, erősen beszennyeződött, mélyre hatoló vagy erősen vérző sebek esetén, továbbá, ha a sebbe idegentest kerül, vagy fennáll a vérmérgezés veszélye.

Felnőttek esetében körülbelül 1 liter vér vesztése életveszélyes állapotot jelent, gyerekeknél a relatíve kevesebb vérmennyiség miatt ennél jelentősen kisebb vérveszteség is életveszélyes állapotot jelent. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni!

A vérzéscsillapítást a lehető leghamarabb meg kell kezdeni az életveszély elhárítása érdekében. A súlyos vérzések csillapítása mindig a beteg fekvő helyzetében történjen! Az erős vérzések sokkos állapothoz vezetnek, és a fertőzések veszélyét is számba kell venni!

Vérző beteg ellátása otthon

Vérző beteg ellátása otthon

Otthon is bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb horzsolások, vágások és más sérülések, melyek jobb esetben csak gyengébb felszíni, máskor erősebb vérzéssel járnak. Bármilyen súlyos legyen is a vérzés, mindenképp csillapítani kell azért, hogy a nagyobb vérveszteséget elkerüljük. De hogyan lehet ehhez szakszerűen hozzálátni otthoni körülmények között?

Ebcsont beforr, s ha mégse…? Gyors és szakszerű sebkezelés gyermekeknél

Nyáron szinte elkerülhetetlen a kicsiknél, hogy a fedetlen bőrfelületeket kisebb-nagyobb sérülés ne érje, sebek, horzsolások formájában. A nyári hónapok ugyanis a felhőtlen szaladgálások, kerékpározások és az önfeledt szabadtéri játékok időszaka. Ha felületi, horzsolt sebről van szó, lássuk el minél előbb. Mutatjuk, hogyan!

Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

Csak óvatosan! Az 5 leggyakoribb karácsonyi baleset

A legtipikusabb balesetek az ünnepek alatt és hasznos tanácsok, hogyan előzheti meg őket!

Sebek, horzsolások ellátása

Étkezés előtt magától értetődik a kézmosás, de vajon egy sérülés után miért nem ösztönös a sebkezelés fontos lépése, a fertőtlenítés?

Égési sérülések ellátása

Az égés az egyik leggyakoribb háztartási balesetek közé tartozik, de feltehetően a napégés jelenségével is sokan találkoztak már.