Kell-e időseknek vitamin?

2016. augusztus 31.

A patikákban már elérhetők az idősebbek igényeihez igazított készítmények

Időskorban a testünk építő folyamatai lezárulnak, inkább bontó folyamatok alakulnak ki. Amennyiben ez a folyamat gyors, maga az öregedés is nagyobb tempóban zajlik, ezért is fontos a helyes táplálkozás, a vitaminok folyamatos bevitele. Amennyiben ez utóbbit sikeresen hajtjuk végre, az öregedés folyamatát nagymértékben lassíthatjuk.idosek_vitamin301

Talán a legnagyobb kihívást a helyes táplálkozás kidolgozása és annak betartása, a hétköznapi életbe való beillesztése jelenti: az idősebb emberek általában nem annyira nyitottak az új (táplálkozási) szokások trendeket illetően, nem szívesen változtatnak az évtizedek alatt megszokott ízeken, fogásokon.

A konyhatechnikai (egészségtelen elkésztés), illetve az egészségügyi adottságok (hiányzó vagy rossz fogak, az emésztőnedvek csökkent kiválasztása) sok esetben ahhoz vezetnek, hogy az elfogyasztott ételben lévő vitaminoknak, nyomelemeknek csak kis része tud felszívódni a szervezetükben.

Antioxidánsok

Az évek során a lebontó folyamatok során káros anyagok is felszabadulhatnak melyek nagy mennyiségben mérgezőek is lehetnek, de legalábbis káros hatással lehetnek a sejtekre.

Ebben az esetben szabadgyökök keletkeznek, ezek igen reakcióképesek, és károsítják az élő szövetet, ez figyelhető meg a daganatos betegségek kialakulása során.

A szabadgyököket az antioxidáns hatással bíró anyagok tudják ártalmatlanítani. A mai világban gyakran hallani az antioxidánsokról, ezek közé tartozik a C- és az E-vitamin, de említhetnénk akár a szelént is. Ezek támogatják az immunrendszert, meggátolják a tumoros folyamatokat és nem mellesleg bőrvédő funkcióval is bírnak. Az imént említett okokból az idősebbeknek különösen ajánlott az antioxidáns hatású készítmények fogyasztása.

Noha nem minősül antioxidánsnak, mindenképp meg kell említeni egy nagyon fontos tápanyagot, melynek időskorban igen nagy jelentőséget tulajdonítanak a szakemberek. A glükozaminnak kiemelkedő szerepe van a porcok felépítésében, mely igen meghatározó tényező az időskorban, ugyanis ebben az életszakaszban megkopnak a porcok és az újraépítéshez mindenképp kell ez az anyag, már nehezen tudja előállítani a szervezet. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a glükozamin rendszeres fogyasztása hatékony az ízületi panaszok kezelése esetén.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Magnosolv Sport 400 mg granulátum 20x

    Magnosolv Sport 400 mg granulátum 20x

    <p>400 mg magnézium (RDA 107%), szájban oldódó, narancsízű granulátum. Cukor-, laktóz-, és gluténmentes. Egyszerű és gyors magnéziumbevitel mozgás előtt, közben vagy után.</p>

    2 899 Ft

Van-e kimondottan időseknek szánt készítmény is?

A patikákban már elérhetők a kifejezetten az idősebb korosztály igényeihez igazított készítmények, melyek alkalmasak az ajánlott vitamin- és nyomelempótlásra.

Az ilyen készítmények szedésével megelőzhető a helytelen táplálkozás, a felszívódási problémák, a dohányzás miatt kialakult hiányállapot okozta panaszok nagy része: kimerültség, étvágytalanság, gyengeség, fáradékonyság, stb.