Ízületi problémák

2013. november 8.

Kapcsolódó tünetek:

hólyaggyengeség, inkontinencia

Egy bizonyos életkor felett az emberi test elengedhetetlenül öregedni kezd.

Ez a folyamat sajnos nem kíméli a vázrendszert sem, egyaránt érinti az izmokat, ízületeket is.

izulet301Az időskori ízületi károsodások legnagyobb hányadát az úgynevezett elsődleges porckopások alkotják, amelyek leginkább a teherviselő ízületeknél (gerincoszlop, csípő, térd, boka) jelentkezik. A porckopás folyamán az ízesülő csontvégeket borító, tükörsima porcréteg fokozatosan elvékonyodik, felrostozódik, az ízület peremén csontcsőrök képződhetnek. Mindez természetesen az ízület mozgásterjedelmének beszűkülésével, fájdalommal, és esetenként kényszertartás kialakulásával jár együtt.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az elnevezésből következik, hogy az ízületi porckopásnak létezik másodlagos típusa is: bár maga a lefolyás mindkét esetben teljesen ugyanolyan, a különbség a kettő közt a kiváltó okok jelenlétén, vagy hiányán áll. Míg a másodlagos porckopás esetén minden esetben megfigyelhető valamilyen hajlamosító tényező (legyen az egy korábbi ízületi gyulladás, sérülés, anyagcsere-betegség, stb.), addig az elsődleges forma az emberi test elöregedésének egyik szinte természetesnek mondható velejárója.

Bár legtöbbünk számára elkerülhetetlennek látszik a kórkép, mégis, sokat tehetünk annak érdekében, hogy a tünetek minél később, és minél enyhébb formában alakuljanak ki. Rendszeres, nem túl megerőltető testedzés, megfelelő étrend (kalciumbevitel!) képezik az alapját az úgynevezett „ízületkímélő” életmódnak. Ezen túlmenően, ma már számos, vény nélkül kapható készítmény érhető el a patikákban, drogériákban, melyek a porcok védelméért, integritásuk fenntartásáért felelős anyagokat a megfelelő mennyiségben és kombinációban tartalmazzák. Használatuk előtt érdemes gyógyszerész tanácsát kérni, hogy a korunknak, nemünknek, életmódunknak leginkább megfelelő szert válasszuk.

Azt már kevesebben tudják, hogy az öregedés folyamata során az izmok tömege, mennyisége is megfogyatkozik. Ennek mértéke természetesen sok tényezőtől (pl. életmód – sport, táplálkozás, egészségi állapot, nem) függ, igen durva átlagban 80 éves korra úgy 20-30% közöttire becsülhető. A jelenség neve a szarkopénia. Jelentősége – az esztétikai vonatkozásokon túl – abban áll, hogy az izomvesztés következtében csökkenő izomerő az időskor egyéb „hátráltató tényezőivel” (járásbizonytalanság, egyensúlyzavarok, csonttömeg-csökkenés – osteoporozis) jelentősen megnöveli az esések gyakoriságát, az ebből eredő egyéb szövődmények (csonttörés, elhúzódó gyógyulás) esetenként igencsak életminőség romboló hatással bírnak.

Ez ellen is lehet védekezni: rendszeres testmozgás, megfelelő mértékű fehérjebevitel, elegendő D vitamin ellátottság mind segítségünkre lehetnek az időskori izomvesztés mértékének csökkentésében. Ezekkel kapcsolatos tanácsokért, útbaigazításért érdemes szakorvoshoz, gyógyszerészünkhöz fordulni.