Intimzuhany

Intimzuhany

Az egészséges hüvelyben különböző mennyiségben mindig előfordulnak bizonyos típusú mikroorganizmusok. Legalább 5-10 féle baktérium élhet itt, melyek közül az egyik leggyakoribbak a Lactobacillus félék. A Lactobacillusok tejsavat termelnek, mely a normális, alacsony (pH: 3,8 - 4,2) hüvelyi kémhatás kialakításáért, fenntartásáért felelős. Ez szükséges a hüvelyi fertőzések megelőzéséhez.

A hüvelyi mikroorganizmusok számát és összetételét rengeteg tényező befolyásolja. Közvetlenül a hüvelyváladékban oldott tápanyagok mennyisége és minősége; közvetett módon pedig a hormonok, a táplálkozás, vérzés, gyógyszerek, a tisztálkodó, irrigáló szerek túlzott, nem megfelelő alkalmazása, a stressz, a szoros, műszálas ruházat, fehérnemű viselése, az antibiotikum kezelés, méhen belüli eszközök (pl. spirál), fogamzásgátló tabletta szedése, változókorban a csökkent ösztogénhatás, gyakori partnerváltás stb. befolyásolhatják a hüvelyben kialakult egyensúlyt. A fenti tényezők a tejsavbaktériumok számának csökkenéséhez, a „rossz” baktériumok elszaporodásához, vagyis a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásához vezethetnek, melynek következtében a hüvelyi valamint a húgyúti fertőzések előfordulásának kockázata növekszik.

Egészséges esetben a hüvely ugyan nem steril, de megfelelően tiszta, tisztán tartja magát. Így tehát egészséges nőknek nincs szükség normális esetben hüvelyöblítésre. A szükségtelen hüvelyöblítés megváltoztathatja a normális hüvelyi baktériumflóra összetételét, kórokozó baktériumok szaporodhatnak el, így árthatunk magunknak. A nemi élettel kapcsolatban változik ugyan a hüvelyflóra, idővel azonban egy új egyensúly áll be, irrigálásra ilyenkor sincs szükség. A menstruációs vér „kiöblítésére” sincs szükség.

A hüvelyi fertőzések általában viszketéssel, irritációval, fokozott hüvelyi folyással járnak. A kevésbé súlyos, ismert eredetű problémák esetén a patikákban hüvelygél, intim zuhany, hüvelykúp, hüvelykapszula vagy hüvelytampon formájában szerezhetünk be hüvelyflórát, így a hüvely pH-ját helyreállító, különböző tejsavbaktériumokat tartalmazó készítményeket. Mindenképpen tiszta, gyógyszertári készítményeket alkalmazzunk. Megfelelő alkalmazással megszűnnek a kellemetlen panaszok. Ezeket a készítményeket bizonyos esetekben megelőzéshez is ajánlott alkalmazni, például antibiotikum kúra kezdetén. Súlyosabb, nem javuló esetekben a háttérben álló ok kiderítése céljából mindenképp forduljon orvoshoz, illetve egyéb terápiára is szükséges lehet.

Hüvelyi fertőzések megelőzésében, az egészséges hüvelyflóra megtartásában sokat segíthet a tartós párkapcsolat, a fogamzásgátló tabletták, a méhen belüli eszközök mellőzése, a megfelelő tisztálkodás, a kényelmes, szellőző ruházat, fehérnemű viselése.

2014. október 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink