Intim higiénia és utazás

Intim higiénia és utazás

Egészségünk megőrzéséhez a higiénia és azon belül az intim higiénia is hozzátartozik. Melyek az intim higiénia alapszabályai, és milyen intim higiéniás szempontokra figyeljen oda különösen utazás alatt?

Az utóbbi években, évtizedekben a személyes higiénián belül a női intim higiénia is nagy hangsúlyt kapott. A hüvelyi intim flóra egészsége szerves részét képzi egészségi állapotunknak, ám pontosan azáltal, hogy reflektorfénybe került a téma, és egyre szélesebb az intim higiéniás célokra alkalmazható termékek palettája, nagy annak is a veszélye, hogy túlzásba viszik. A túlzásba vitt intim higiénia pedig ugyanolyan károsnak számít, mint az elégtelen.

Az intim higiénia alapelvei

Bár a hüvelyflórát alkotó jótékony baktériumok (Lactobacillusok) által kialakított kémhatás folyamatos változást mutat a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban, általánosan érvényes, hogy a hüvely enyhén savas kémhatású. Ez alapfeltétele annak, hogy természetes védekező mechanizmusa működőképes legyen a kívülről érkező kórokozókkal szemben.

A hüvelyflóra ugyanakkor viszonylag sérülékeny, és amennyiben nem megfelelő kozmetikumokkal ápolják, könnyen felborulhat, és ezzel szabad utat enged a fertőzéseknek számos kellemetlen tünet kíséretében. A tisztálkodószerek mellett nagy szerepet kap a megfelelő ruházat is: kerülje a műszálas fehérneműket, csak természetes anyagból készült ruhadarabokat hordjon. Az intim tisztálkodás során tiszta vizet használjon. A hagyományos tüsfürdő és szappan nem alkalmas intim higiéniás célokra, kizárólag 5-ös pH-értékű, illatmentes termékeket használjon. A gyógyszertárakban számos, a megfelelő intim higiéniához megfelelő készítmény és termék közül válogathat.

Intim higiéniás alapszabályok utazás alatt

Már az utazásra való felkészülés során is fordítson figyelmet az intim higiéniára: gondolja végig az utazás körülményeit (hová utazik, mennyi időre, meddig tart az utazás, mivel utazik, tisztálkodási lehetőségek a célállomáson stb.).

Utazás során az igénybe vett nyilvános WC-kben kerülje az ülőke használatát, s lehetőleg saját wc-papírt, törlőkendőt használjon. Az úti csomagba – és azon belül is a kézi táskájába – ne felejtsen el tampont illetve tisztasági betétet készíteni. Ügyeljen arra is, hogy menstruáció alatti utazás közben is legalább 8 óránként legyen alkalma (a megfelelő higiéniás alapszabályok betartása mellett) tampont cserélni. A kézmosásra, kézfertőtlenítésre fokozottan ügyeljen! Ha nyáron fürdőhelyre utazik, tartsa szem előtt, hogy tanácsos a nedves fürdőruhát szárazra cserélni.

Gombás vagy más fertőzés esetén keresse fel vagy kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Amennyiben antibiotikumos kezelés után áll, szükség lehet a hüvelyflóra helyreállítására is – ehhez a gyógyszertárakban elérhető probiotikumok (tabletták, hüvelykúpok formájában) ajánlottak.

2014. július 29.

Kiemelt ajánlatunk