Intim borotválkozás – Mire figyeljünk?

2018. július 27.

Az intim borotválkozás inkább esztétikai, mint egészségügyi téma, azonban jól tesszük, ha tájékozódunk annak helyes módjáról. A figyelmetlenségnek ugyanis kényelmetlen következményei lehetnek.

Intim borotválkozás – Mire figyeljünk

Intim borotválkozás – Mire figyeljünk

Az alapvető cél az intim borotválkozásnál mindkét nem esetében ugyanaz: megszabadulni a szőrtől, és elkerülni az irritációt. Ennek érdekében célszerű – főleg mivel egy érzékeny területről beszélünk – a lehető legjobb minőségű eszközt használni. Tehát kezdjük a folyamatot egy jó borotva beszerzésével! Ezt arról ismerhetjük fel, hogy 3 vagy több pengéje van, található rajta valamilyen irritációt csökkentő anyaggal ellátott csík, és megfelelően mozog a feje, hogy a nehezen elérhető területekhez is illeszkedni tudjon. Minél újabb egy borotva, annál élesebb, így érdemes rá odafigyelni, hogy ne használjunk egy fejet túl sokáig, vagy különítsünk el egy borotvát intim szőrtelenítési célokra. Nagyon fontos, hogy mossuk le a pengéket és a fejet miután használtuk, de ne hagyjuk vizes helyen, a rozsdásodás ugyanis gyorsan csorbíthatja a pengéit.

Mielőtt nekiállnánk a végleges borotválásnak, még egy lépésre szükségünk lehet. Ha rendszertelenül szőrtelenítünk odalent, illetve, ha már hosszú ideje nem borotváltuk intim területeinket, és túl hosszú a meglévő szőr, borotválás előtt le kell rövidítenünk. A borotvák a rövidebb (0,6 centiméternél kisebb) szőrszálakra vannak tervezve. A hosszabb szálak nagyon gyorsan eltömíthetik a pengék közti kis réseket, ezzel pedig sokkal körülményesebbé és lassabbá teszik a folyamatot.  Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban az ollóval, szavazzunk bizalmat egy elektromos borotvának vagy nyírógépnek: ezekkel nincs túl sok esélyünk megsérteni magunkat.

A következő lépés a szőrszálak lágyítása. Ezt megtehetjük egy meleg zuhannyal, vagy egyszerűen helyezzünk a borotválni kívánt területre egy meleg vizes törölközőt 5 percre. Ha időnk engedi, és a zuhany vagy fürdő mellett döntünk, még szebb eredményt érhetünk el, ha borotválkozás előtt bőrradírt is használunk a területen. Így megszabadulunk az elhalt hámsejtektől, és kisebb lesz a sérülés veszélye is, a szőrszálak pedig jobban irányba állnak majd, amivel pedig simább felületet teremthetünk.

Az irritáció elkerülése érdekében mindenképpen használjunk borotvahabot. Legjobb, ha intim borotválkozásra kifejlesztett terméket választunk. Ezek nagy része illatanyag mentes, hogy semmiképp se okozzon gondot bőrünknek. A hölgyek számára árult készítmények ugyanakkor gyengédebbek a férfiakénál, így férfiként se szégyelljük, ha bőrünk védelme érdekében inkább a nőknek ajánlott terméket választjuk, amikor intim borotválkozásra kerül a sor.

Ezután ’már csak’ a borotválkozás van hátra. Törekedjünk rá, hogy ujjaink segítségével minél jobban kifeszítsük a szőrteleníteni kívánt bőrfelületet, simább utat biztosítva a borotvapengéknek, csökkentve a sérülések esélyét. A borotvát lassan és egyenes vonalban húzzuk egy, az általunk választott irányba. Míg a szőrszálak növekedési irányával ellentétes borotválkozás közelebbi vágást és simább eredményt ad, addig a velük megegyező irányú szőrtelenítő mozdulatok kevesebb irritációt okoznak, és kevesebb szőrbenövést váltanak ki. Az érzékenyebbek talán inkább az utóbbi mellett döntenek, míg a művészi eredményre vágyók az első opcióra szavaznak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A művelet végeztével a leöblítés után ne feledkezzünk meg bőrünk ápolásáról sem. Használjunk olajat vagy testápolót az igénybe vett terület hidratálására, a ’túlélő’ szőrszálakat pedig csipesszel húzzuk ki.