Az inkontinencia okai és kezelése

Az inkontinencia okai

A vizelet-visszatartási zavar vagy inkontinencia a vizelet akaratlan szivárgását jelenti. A különböző életkorokban, attól függően, hogy férfiről vagy nőről van szó, eltérő okok miatt alakulhat ki a betegség. Gyermekkorban a lányoknál korábbi életkorban alakul ki hólyagkontroll, mint a fiúknál, ezért az ágybavizelés – vagy éjszakai enurézis – ritkábban fordul elő lányok esetében, mint fiúk körében. Felnőtt nőknél viszont gyakrabban tapasztalható inkontinencia, mint felnőtt férfiaknál, melynek oka a kismedence szerkezetének eltérő anatómiája, valamint a terhesség és szülés által eredményezett változások. Ennek ellenére sok férfi szenved vizelettartási zavarban. Előfordulási aránya az életkorral nő, az inkontinencia az öregedés elkerülhetetlen velejárója. Azonban jó hír, hogy kezelhető. A megfelelő kezelés céljából elengedhetetlen, hogy konzultáljunk kezelő orvosunkkal.

Az inkontinencia fajtái

A vizelettartási zavarnak az alábbi típusai ismertek:

  • Stressz vagy terhelés okozta inkontinencia, mely bizonyos cselekvések – például köhögés, tüsszentés, emelés - alkalmával bekövetkező, akaratlan vizeletürítést takar. Ennek során a has nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Ebben az esetben életmódváltással vagy intimtornával kezelhetők a tünetek. Súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet.
  • Késztetéses vagy sürgősségi inkontinencia, amikor a vizeletvesztés fizikai aktivitástól függetlenül, parancsoló, nem elnyomható vizelési inger mellett következik be. Mindez gyógyszeres kezeléssel javítható.
  • Túlfolyásos inkontinencia, amikor vizeletáramlási akadály miatt a kiürülni nem képes hólyagból a hólyagkapacitás feletti vizeletmennyiség cseppekben távozik, gyakori vizelési ingerrel és kis mennyiségű vizelettel jár. A probléma mögött állhat fejlődési rendellenesség, székrekedés, kő, prosztatamegnagyobbodás, de akár cukorbetegség is.
  • Reflex inkontinencia, mely neurológiai okokra vezethető vissza. Vaszkuláris folyamat vagy központi idegrendszeri tumor következtében megszűnik a kontroll a vizelési folyamat fölött.
  • Kevert vizeletinkontinencia, mely a stressz és a késztetéses inkontinencia keveréke. Azaz a vizeletszivárgás sürgető vizelési inger és a fizikai megerőltetés mellett is jelentkezhet.

Az inkontinencia előfordulása

Az inkontinencia tipikusan azok közé a betegségek közé tartozik, melyekről nem szívesen beszélünk, így meglehetősen nagy látenciával állunk szemben. Ennek ellenére kijelenthető, hogy népbetegségről van szó. 2020-as felmérés alapján több, mint 600 ezren küzdenek vizelettartási problémával. Többségben a változó korban lévő nőket érinti, de ez nem jelenti azt, hogy korhoz lenne kötve. Az esetek körülbelül felében egyéb betegség áll az inkontinencia mögött. Az idős lakosság esetében pedig nagyjából minden harmadik személyt érinti ez a betegség.

Az inkontinencia okai

Egészséges működés esetén, ahogy a napi étel- és italfogyasztás során a húgyhólyag telítődik, az agy jelzést kap erről, aminek következtében vizelési inger lép fel. Ebben az esetben a vizelés folyamatát akaratunknak megfelelően tudjuk irányítani. Rendellenesség esetén a folyamat nem tud végbemenni, ami inkontinenciához vezet.

 

Mi zavarhatja meg az egészséges működést?

  • Gyengült gátizom, melynek oka lehet szülés okozta elváltozás, túlsúly, menopauza, méhsüllyedés, nem megfelelően végzett nőgyógyászati beavatkozás
  • Gyógyszermellékhatás
  • Székrekedés
  • Neurológiai elváltozás
  • Férfiak esetében prosztatamegnagyobbodás, rák, gyulladás
  • Felfázás
  • Gerincvelőt érintő sérülés

Az inkontinencia diagnosztizálása

Vizelettartási problémák esetén elsődlegesen nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulni. A vizsgálat egy sor kérdéssel kezdődik a tünetekre, kórelőzményre vonatkozóan. Majd ezt követően fizikai vizsgálatokra kerül sor (pl. kismedencei szervek elhelyezkedése).

 

További vizsgálatok lehetnek:

  • Vér-, vizeletvizsgálat
  • Hasi- és kismedencei ultrahang
  • Stressz teszt: köhögtetés esetén az akaratlan vizeletvesztés vizsgálata
  • Urodinámiás vizsgálat: a hólyagban kialakult nyomást vizsgálják nyugalmi állapotban és a hólyag telítődése mellett
  • Cisztogramm: kontrasztanyag segítségével röntgen felvétel készül
  • Cisztokópia: a húgycsövön felvezetett vékony csővel vizsgálják a húgyhólyagot

Az inkontinencia kezelése

Az inkontinencia esetében lehetetlen olyan kezelési típust meghatározni, mely mindenki számára megfelelő lenne. A kezelés függ a betegség típusától és súlyosságától, az egyén életmódjától, preferenciáitól, kezdve az egyszerűbb kezelési lehetőségekkel. Sok férfi esetén újra szabályozhatóvá válik a vizeletürítés azáltal, hogy változtat néhány szokásán, valamint erősíti azokat az izmokat, melyek segítségével a vizelet a hólyagban tartható. Ha a viselkedési terápia nem működik, lehet választani a gyógyszeres kezelés, valamint a vizelettartást segítő eszközök – mesterséges záróizom vagy katéter – között. De előfordulhatnak olyan esetek is, amikor műtéti eljárás vezet a gyógyuláshoz.

Viselkedési terápia

Főként a férfiak számára az inkontinencia elkerülésének egyszerű módja, mellyel megtervezhető a folyadék ürítésének mennyisége és gyakorisága. A legjobb terápiás módszer az időzített vizeletürítés vagy hólyag tréning. Ha átvesszük az irányítást, növelhetjük az ürítések közötti időt. A hólyag tréning magában foglalja a Kegel gyakorlatokat is, melyekkel erősítve a medence izmait, a vizelet a húgyhólyagban tartható. Nagy volumenű vizsgálatok egyelőre nem mutatták ki egyértelműen, hogy a Kegel gyakorlatok férfiak esetében hatékonyak az inkontinencia csökkentésében, de számos orvos szerint hatásos eleme a vizelettartási zavarok kezelésében férfiak esetében is.

Gyógyszerek

A gyógyszerek különböző módon befolyásolhatják a hólyag kontrollt. Néhány gyógyszer azáltal képes megelőzni az inkontinenciát, hogy gátolja azokat a rendellenes ingereket, melyek hatására nem a megfelelő időben húzódik össze a hólyag, más szerek csökkentik a vizelet mennyiségét, illetve ellazítják a hólyagot, vagy összezsugorítják a prosztatát. A gyógyszeres kezelés gyakran jár együtt életmódbeli változtatásokkal is, melyek együttesen segítenek az inkontinencia legtöbb típusán. A kezelés elindítása előtt azonban szükséges tudni a kiváltó okot és annak fényében megkezdeni a gyógyszeres kezelést. Felfázás vagy prosztatagyulladás fennállásakor szinte biztosan antibiotikumos kezelésre lesz szükség.

Intim torna

Mivel a gátizomzat gyengülése is a lehetséges kiváltó okok között szerepel, így nem meglepő, hogy ennek erősítése akár a megelőzésben, akár a gyógyulásban is segíthet. A Kegel gyakorlatok bárhol és bármikor végezhetők. Nem javasolt egyszerre hosszú ideig folytatni a gyakorlatokat, inkább napi többszöri ismétlésre kerítsünk sort. Naponta körülbelül öt alkalommal, tízes ismétlésszámmal javasolt alkalmazni. A gyakorlat során akaratlagosan feszítjük meg, majd engedjük elernyedni az izmokat. A záróizom feszítése úgy három másodpercig ajánlott.

Életmódbeli változtatások

Egyes ételek és italok fogyasztása fokozott vizeletürítéssel járhat. Ezeket javasolt kerülni, amennyiben valós problémát okoznak. Az ételek mellett néhány gyógyszer is okozhat inkontinenciát, de a kávé, tea és egyéb koffeintartalmú ital fogyasztása is vizelettartási gondokhoz vezethet. Ahogy a koffein, úgy az alkohol is húgyhajtó hatású, ennek tudatában javasolt ezekre is figyelmet fordítani. Valamint a szénsavas üdítők, a citrusfélék és a mesterséges édesítőszerek is ingerelhetik a húgyhólyagot. Továbbá a túl kevés folyadékfogyasztás is okozhat tüneteket, mivel a besűrűsödött folyadék is irritálhatja a hólyag falát, ami további vizelési ingert okoz.

Műtéti eljárások

Műtéti megoldás abban az esetben kerülhet szóba, ha más megoldás nem segít. Jellemzően más betegségek okozta inkontinencia esetén kerül sor műtétre, mint például prosztatamegnagyobbodás vagy méhsüllyedés.

A műtéteknek három típusát különböztetjük meg:

  • Szalagplasztika: ez a legelterjedtebb módszer. A beavatkozás során a hólyag alá saját szövetéből, vagy erre alkalmas szintetikus anyagból egy felfüggesztést készítenek, majd beágyazzák. Ez meggátolja a vizelet elcsöppenését.
  • Hólyagnyak felfüggesztés: a műtét során a hólyagnyak környéki szöveteket a medencéhez futó szalaghoz vagy a medence porcához erősítik. Mindezt a hasfalon keresztül végzett bemetszésen keresztül teszik.
  • Elektrostimuláció: a bőr alá helyezett pacemaker a hólyagfalhoz futó idegekhez küldi az ingert, így átveszi a vizelési szükségletet jelző ingerek kibocsátását.

Lézeres kezelés

A lézeres kezelés segítségével elkerülhető a műtéti beavatkozás. A kezelés a stressz okozta enyhe vagy közepes mértékű inkontinencia helyreállítására alkalmas. A folyamat során fájdalommentesen kerülnek megerősítésre a húgycső és a húgyhólyag kötőszövetei. A lézerfény felmelegíti a kötőszöveteket, ezzel fokozva a kollagén megfelelő termelődését és az egymáshoz való kötődés megerősítését. Rendszerint 2-3 alkalom elegendő a kezelés ismétlése.

2014. május 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink