Inkontinencia és életmód

Inkontinencia és életmód

Az inkontinencia férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, a széklet- és vizelettartási problémáknak számos oka lehet. Az inkontinencia gyógyítható, típusától és súlyosságától függően kezelhető, és odafigyelve néhány dologra, szükség esetén életmódbeli változtatásokkal jelentősen javítható az életminőség. Sokan kellemetlennek érzik beszélni problémájukról, ezért még orvosuk előtt is titkolják azt. Pedig az inkontinencia hatékonyan gyógyítható! Nagyon sokan küzdenek hasonló problémával. Forduljon bátran olyan orvoshoz, akiben megbízik, hogy minél hamarabb kiderüljön, mi okozza panaszait, és az okok ismeretében mihamarabb megkezdhessék a megfelelő kezelést. Az orvos számára megkönnyíti a diagnózist, ha a páciens naplót vezet folyadékfogyasztási és vizelési szokásairól.

Az inkontinencia kezelése

A vizelet inkontinencia kezeléseként szóba jöhet a medencefenék izmainak erősítése (Kegel-gyakorlat, intim torna, gáttorna), elektroterápia, toalett tréning, műtét, hormonkezelés (ösztrogénterápia nőknél), gyógyszerek vagy katéter behelyezése. Székletinkontinencia esetén segíthet a medencefenéki izmok erősítése, az elektroterápia, a toalett tréning, gyógyszerek vagy a műtéti megoldás. Kevésbé elterjedt módszer egy olya eszköz beültetése, amely javítja az agy, a medencefenék, a bélrendszer és a záróizmok koordinációját.

Mit tehet a beteg?

Gyógyászati segédeszközök: A mindennapokban a beteg életét jelentősen megkönnyíti az intim betétek, inkontinencia pelenkák, illetve a kinézetre fehérneműhöz hasonló speciális nadrágpelenkák viselése.

Nem tesz jót a hólyagjának sem azzal, ha túl gyakran, sem azzal, ha túl ritkán ürít vizeletet. Mindkettő növeli ugyanis az inkontinencia kockázatát. Akik túl gyakran járnak a mosdóba, hozzászoknak, hogy egyszerre kis mennyiségű vizeletet ürítenek, és egy idő után nem lesznek képesek nagyobb mennyiségű vizelet tárolására. Ezzel szemben annak, aki rendszeresen túl sokáig tartogatja a vizeletét, megnyúlnak a húgyhólyag izmai, és ezzel funkciózavarok kialakulását kockáztatja. Igyon sok folyadékot! Sokan azok közül, akik inkontinenciával küzdenek, úgy próbálják meg kordában tartani vizelési késztetésüket, hogy kevés folyadékot isznak. Ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el, mivel a koncentrált vizelet sürgető vizelési ingerként hat, ráadásul növeli a húgyúti fertőzések kockázatát. Amennyiben túlsúlyos, adja le plusz kilóit! Az inkontinencia egyik jelentős rizikófaktora a túlsúly. A hasi zsírréteg nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Testápolás: az akaratlan vizeletcsepegés miatti, illetve a székletvisszatartási nehézségekből adódó bőrproblémák elkerülése érdekében figyeljen oda a gondos testápolásra. Patikákban kapható speciális bőrvédő, ápoló krémeket is használhat.

Táplálkozás: Kerülje azokat az ételeket, amelyek összetevői ingerlik a húgyhólyagot, így például a csípős fűszereket, a kávét és a fekete teát! A vizelethajtó gyógyteák fogyasztása kerülendő! Székletinkontinencia esetén az élelmi rostok (ballasztanyagok) fogyasztásával jelentős javulás érhető el. Ne egyen puffasztó ételeket! Gyógyteák: a patikákban kaphatók az inkontinencia enyhítését szolgáló gyógyteák és teakeverékek. Vény nélkül kapható és receptköteles gyógyszerek is szerepet kaphatnak a kezelésben. A különféle gyógynövényi hatóanyagokat tartalmazó készítmények (pl. tökmagolaj, aranyvessző) erősítik a hólyagizmokat.

Autogén tréning: a relaxációs gyakorlatok segíthetnek, különösen akkor, ha az inkontinencia hátterében lelki okok (is) állnak.

2014. december 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink