Az 5 legfontosabb tudnivaló a hozzátáplálásról

2017. december 17.

A szoptatásról a családi élelmiszerekre való áttérést a 6-18-24 hónapos időszakra alkamazzuk. Fontos tudnunk az alapvető irányelveket, ez ugyanis rendkívül sebezhető időszak a gyermek életében.

hozzátáplálás

hozzátáplálás

Hozzátáplálás – Mikor kezdjük?

A hozzátáplálást ma már az anyatejjel táplált csecsemők esetében 6 hónapos kortól ajánlják, míg tápszeres babák esetében már hamarabb szükséges lehet a kiegészítő táplálékok bevezetése. Figyeljünk gyermekünk érdeklődésére és amint azt tapasztaljuk, hogy az étel és az étkezés foglalkoztatni kezdi, fokozatosan szoktassuk hozzá a táplálék új formájához.

Milyen rendszert alakítsunk ki?

A WHO azt ajánlja, hogy a csecsemők az anyatej mellett 6 hónapos korban kezdjék meg a kiegészítő élelmiszereket, kezdetben naponta 2-3 alkalommal 6-8 hónapig, napi 3-4 alkalommal, 9-11 hónap és 12-24 hónap között további tápláló ételeket kínálják naponta 1-2 alkalommal, igény szerint. A tápláléknak megfelelőnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a kiegészítő élelmiszereket adott mennyiségben, gyakorisággal, következetességgel és változatosan kell felhasználni a növekvő gyermek táplálkozási szükségleteinek fedezésére a szoptatás fenntartása mellett.

Milyen táplálékokkal gazdagítsuk a gyermek étrendjét?

Törekedjünk arra, hogy életkorának megfelelő ütemben, főként helyi, és friss alapanyagokból, adalék és tartósítószer mentesen, édesítés nélkül vezessük be az ételeket. A helyi élelmiszerek fontossága abban rejlik, hogy gyermekünket az élőhelyünkre jellemző ételekhez szoktassuk, mivel emésztését ezeknek az élelmiszereknek a feldolgozására szeretnénk rászoktatni első sorban. Így  próbáljuk ne trópusi gyümölcsökkel indítani a hozzátáplálást.

Hogyan készítsük elő az ételt?

Az élelmiszereket elő kell készíteni és biztonságos módon kell a gyermeknek felkínálni, vagyis intézkedéseket kell tenni a kórokozókkal való szennyeződés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében. Megfelelő módon kell aprítani, pépesíteni és adagolni az ételt, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerek megfelelő szerkezetűek a gyermek kora számára, és a pszichoszociális ellátás elveinek megfelelő táplálkozást biztosítsák.

Mire figyeljünk az új táplálékok bevezetése során?

Az új ételeket mindig fokozatosan vezessük be az étrendbe. Egyszerre mindig kizárólag egy újdonsággal próbálkozzunk, melyet több alkalommal is kínáljunk fel a csecsemő számára. Az egyfajta újdonság fontossága, az esetleges allergia, vagy érzékenység fellépése miatt fontos, mivel így nyomon követhetjük, mi váltotta ki a kedvezőtlen reakciót. A gyermek székletét és bőrét figyelve tudjuk a legtöbb információt megszerezni arról, hogy a hozzátáplálás jó irányba halad-e. Az éretlen emésztőrendszer az újfajta fehérjéket és egyéb tápanyagokat sokszor nehézségek árán tudja csak megszokni, így a változó reakciókat fontos pontosan szemmel tartanunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Nestlé Beba PRO Junior 1 12 hónapos kortól 350g

    Nestlé Beba PRO Junior 1 12 hónapos kortól 350g

    <p>Tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer. A kisgyermekeknek, még  1 éves kor felett is napi 500 ml, azaz kb. két pohárnyi tejalapú táplálékra van szükségük. Azonban a szokványos tehéntejet a gyermekorvosok szakmai ajánlása alapján a gyermek 3 éves koráig érdemes elkerülni, mert összetétele nem mindenben megfelelő a kisgyermekek számára.</p> <p><strong>A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. A termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Ajánlott napi mennyiség: 500ml.</strong></p>

    1 499 Ft helyett:999 Ft