Hogyan előzhető meg a B12 – vitaminhiány kialakulása?

Hogyan előzhető meg a B12 – vitaminhiány kialakulása?

Kapcsolódó tünetek:

A B12-vitamin létfontosságú, és hozzájárul mind a testi, mind a szellemi teljesítőképességhez. Természetes formában túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található meg, a növények nem tartalmazzák, ezért a B12-vitamin nagyon fontos kiegészítője lehet a vegán- és vegetáriánus étrendnek.

A B12-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, melyet szervezetünk önmagában nem képes előállítani. A B12-vitamin egy nagyon összetett vitamin, amely főként a májban és az izomzatban tárolódik. 

A B12-vitamin előfordulása ételekben: hogyan pótolhatjuk természetesen?

Természetes forrásai az állati eredetű élelmiszerek. Nézzük miben van a legtöbb B12- vitamin!

  • Hús és húsból készült ételek
  • Máj (különösen magas B12-tartalmú)
  • Tojás
  • Tej- és tejtermékek
  • Halak, halból készült termékek
  • Élesztő

A B12-vitamin felszívódása összetett folyamat, függ az emésztőrendszer működésétől. Bizonyított, hogy az életkor előrehaladtával a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága csökken.

Hogyan tud a B12-vitamin felszívódni a szervezetben?

Az ételek fogyasztásával bevitt B12-vitamin kettős mechanizmus révén, aktív és passzív úton szívódik fel a szervezetben.

Aktív felszívódáskor energiafelhasználás révén hasznosul. Ekkor a B12-vitamin egy, a gyomorban található szállítófehérjéhez, az úgynevezett intrinsic faktorhoz kapcsolódik, amely elszállítja a felszívódás helyére, a bélrendszerbe. Megfelelő táplálkozással naponta legfeljebb 1,5 mikrogramm B12-vitamin képes felszívódni a szervezetben.

Milyen esetekben jelentkezhetnek problémák az aktív felszívódást illetően?

A B12-vitamin aktív felszívódására negatívan hat:

  • a gyomor-bélrendszer működésének zavara(i);
  • idős korban természetes folyamatként csökken az intrinsic faktor fehérje termelődése, amely létfontosságú szerepet játszik a B12-vitamin aktív felszívódásában;
  • bizonyos gyógyszerek -így a cukorbetegség kezelésére használt metformin tartalmúak továbbá a gyomorsav-gátlók (protonpumpa-gátlók) - alkalmazása.

Az aktív felszívódás mellett passzív felszívódás is történik a szervezetben. Ekkor a B12-vitamin energiafelhasználás nélkül, önmagában, passzív diffúzió révén jut el rendeltetési helyére a bélsejteken keresztül. 

Az élelmiszerekben általában előfordulónál jóval magasabb dózis szükséges ahhoz, hogy a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű B12-vitamin passzív diffúzióval (önállóan, az intrinsic faktortól függetlenül) felszívódjon. Éppen ezért a B12-vitamin kapszulák vitamin tartalma akár az 1000 mikrogrammot is elérheti.

B12-vitaminhiány kialakulásának megelőzése étrend-kiegészítő kapszulával

A B12-vitamin kapszula formájában pótolva több előnnyel is jár: könnyű bevenni, és jól tolerálható. A kapszulák nagy dózisban tartalmazzák B12-vitamint és ennek köszönhetően a bélnyálkahártyán keresztül passzív módon is fel tud szívódni és be tud kerülni a véráramba. A passzív felszívódás jelentősége még nagyobb, ha a táplálkozás során bevitt B12-vitamin aktív módon nem képes zavartalanul felszívódni.

Bioextra B12-vitamin étrend-kiegészítő készítmény

BIOEXTRA B12-vitamin 100x étrend-kiegészítő kapszula szájon át alkalmazott B12-vitamin készítmény, amely nagy dózisban, kapszulánként 1000 mikrogramm mennyiségben tartalmazza a B12-vitamint.

B12-vitamin vitamin túladagolása

B12- vitamin túladagolás nem fordul elő, a felesleg a széklettel távozik a szervezetből.

2024. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink