Hideg végtagok

Hideg végtagok

Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, a végtagok hőmérséklettől független hideg tapintása azonban betegség jele lehet.

A karok és a lábak hőmérséklete a véráramlástól függ. Hideg környezetben a szervezet a létfenntartásához nélkülözhetetlen szervekhez szállítja a vér nagy részét, hogy azokat melegen tartsa és változatlan tápanyag- illetve oxigénellátással biztosítsa megfelelő működésüket, ezért a kevésbé „lényeges” részeken, - például a végtagok bőrében - vérszegénység alakul ki, emiatt érezzük azokat hűvösnek.

A folyton hideg végtagok hátterében keringési vagy idegrendszeri problémát kell keresni. A vegetatív idegrendszer a véredények összehúzódását is szabályozza, így befolyásolva a keringést. Amennyiben a végtagok erei összehúzódnak, ott csökken a vérellátottság mértéke és ennek következtében a végtagok hőmérséklete.

Az érszűkület kialakulásának okai

Több betegség okozhat a perifériás érszűkületet, ami a kéz vagy a láb hűvösségéhez vezet: érszűkület, cukorbetegség, alacsony vérnyomás, pajzsmirigy rendellenességek, stressz. A stressz a szervezet számára vészreakcióként jelentkezik, ami miatt a vér a veszély elhárításához szükséges szervekbe áramlik, melynek köszönhetően a végtagok bőrereiben csökken a vér mennyisége. A túlzott koffeinfogyasztás és a dohányzás is kiváltó ok.

Számos gyógyszer összehúzódásra készteti a végtagok érhálózatát. A dehidratáció pedig a vér besűrűsödése miatt ront a keringésen, ez a jelenség főként időseknél fordul elő.

Raynaud-szindróma

A hideg kézről sokan a Raynaud-szindrómára asszociálnak, amelynek lényege, hogy a kezek hideg hatására vörössé és fájdalmassá válnak. A jellegzetes tünetek alapján könnyen elkülöníthető a végtagok állandóan fennálló hűvösségétől.

Összefoglalva: a folyton hűvös végtagok nem feltűnően, de betegségre utalnak, a kivizsgálás minden esetben szükséges.

2014. december 18.

Kiemelt ajánlatunk