Helicobacter pylori gyorsteszt

Helicobacter pylori gyorsteszt
A fertőzés emberről emberre terjed, széklettel szennyezett kéz, ételek, ivóvíz, tárgyak révén juthat a baktérium a szájba, majd a gyomorba. Családtagok fertőződése nem ritka, akár már gyermekkorban is a bélrendszerbe kerülhet a kórokozó. A fertőzés jelentőségét az adja, hogy a Helicobacter pylorinak szerepe lehet a reflux betegség (égő, maró gyomortáji fájdalom), a krónikus gyomorhurut, a gyomor-, illetve nyombélfekély valamint a gyomordaganatok kialakulásában. A fenti betegségek kialakulásában a baktérium jelenlétén kívül természetesen környezeti tényezők és genetikai faktorok is szerepet játszanak, tehát nem minden fertőzött személy fog valamely említett betegségben szenvedni. A felismerés tehát alapvető fontosságú, a kórokozó irtásával lehetőség adódik a betegségek nemcsak kezelésére, hanem megelőzésére is.

Hogyan ismerhető fel a Helicobacter pylori fertőzés?

Gyomor-bél rendszeri panaszok hátterében állhat a Helicobacter pylori fertőzés. Gyomortükrözés során vett mintából szövettani vizsgálattal valamint urea kilégzési teszt (UBT, szénizotóppal jelzett almalé elfogyasztása után a kilégzett levegő urea-tartalmát mérik, amely utal a baktérium jelenlétére) segítségével a Helicobacter pylori jelenléte biztosan kimutatható. Az utóbbi gyors, fájdalmatlan eljárás, míg a gyomortükrözés invazív beavatkozás. Ezekhez orvosi vizsgálatra van szükség. Léteznek gyorstesztek is a baktérium kimutatására. A gyorstesztek segítségével ujjbegyből vett vérből lehet kimutatni a Helicobacter pylori ellenes ellenanyagokat (antitesteket). Ezeket a teszteket akár patikákban mi magunk is beszerezhetjük és otthonunkban elvégezhetjük, amennyiben gyomorpanaszunk van, vagy ha a családunkban előfordult gyomor-bél rendszeri betegség. A teszt pozitivitás esetén nagy valószínűséggel fennálló vagy már lezajlott fertőzésre utal. A végleges diagnózis és a kezelés mindenképp orvosi feladat. Negatív eredmény esetén a Helicobacter fertőzés csaknem teljes biztonsággal kizárható, ha azonban gyomorpanaszai vannak, mindenképp forduljon orvoshoz. Minél hamarabb derül ki a Helicobacter jelenléte, annál hamarabb enyhülnek kellemetlen érzései, fájdalmai. Helicobacter pylori székletantigén kimutatás rutinszerűen még nem hozzáférhető hazánkban.

A Helicobacter pylori eradikálása (elpusztítása)

A baktérium elpusztítására a gyomor-bél rendszeri betegségekben való szerepe miatt mindenképpen szükség van. Egy vagy két hetes orvos által elrendelt antibiotikum kúrával szerencsére gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen megszabadulhatunk a Helicobacter fertőzéstől. Kilégzési teszt segítségével ellenőrzik az eradikáció sikerességét.
2014. február 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink