Házipatika a bőröndben

Házipatika a bőröndben

Akkor már csak egyetlen dolog maradt a nyaralás előtt, hogy az a pár nap biztosan pihenés és ne bosszúság legyen - azoknak a kötszereknek és készítményeknek az összeállítása, amelyek nélkül könnyen örökre rossz élmény lehet a nyaralás.

Ha nyaralásról van szó, szerencsére már a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy biztosítást kötni legalább ugyanolyan fontos, mint szállodát foglalni. Ennél kevesebben vannak viszont azok, akik az orvosi ellátást nem igénylő kisebb bajokra is előre gondolnak. Pedig egy jól összeállított csomaggal rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Ki akarna például hasmenés miatt több napot a szobában tölteni, vagy egy elfertőződött sebbel itthon az ügyeletre rohangálni? Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb kellékeket, hogy használatukkal az apróbb balesetek csak vicces történetek legyenek a későbbi élménybeszámolókban.

Külsőleg

Ha gyerekkel utazunk, bőségesen szükségünk lehet ezekre a - bármelyik patikában kapható - segédeszközökre, de gyermek nélkül utazóknak is ajánljuk különböző kötszerek, jódtartalmú fertőtlenítőszerek és sebtapaszok bepakolását a csomagba. Ezekkel könnyen és gyorsan elláthatjuk a kisebb sérüléseket, elkerülve a fertőzéseket. Ha vízpartra utazunk, érdemes vízálló tapaszokat beszerezni, és akár sebhintőport is pakolhatunk a sebkezeléshez.

Gondosabbaknak ajánljuk az egyszer használatos papír WC-ülőke fedőt is, amivel számos kellemetlen fertőzést elkerülhetünk, és szintén része lehet az úti patikának a kézfertőtlenítő folyadék vagy fertőtlenítő hatású törlőkendő.

Napimádók feltétlenül vigyenek magukkal (legalább 20-as fényvédő faktorú) naptejet és a napégés ellenszereként használható habot, vagy krémet, amely nem csak a drogériákban, hanem a patikákban is beszerezhető. Érdemes gondolni arra is, hogy a napozástól a herpesz-vírusok is aktiválódhatnak, csomagoljuk el tehát ennek a mérséklésére szolgáló krémet is!

Este pedig nem csak a mértéktelen napozás kellemetlen tünetei, hanem a rovarok is gondot okozhatnak, így jó, ha van nálunk rovarriasztó folyadék is. Ha mégis sikerül egy-két szúnyogcsípést beszereznünk, arra is találunk vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő és hűsítő géleket, krémeket a gyógyszertárban.

Belsőleg

Az utazással nem csak külső sérülések és napégés járhat együtt, hanem az új kultúrában és gasztronómiában való barangolással sajnos a gyomorfertőzések is. Egyes helyeken akár az ivóvíz is problémákat okozhat, így mindenképpen érdemes a hasmenés ellen például széntartalmú hasfogókkal készülni. Enyhébb tünetek esetén a gyógyszerek helyett alternatíva lehet az alma és a banán is, melyek magas ektin tartalmuk miatt megkötik a folyadékot a bélrendszerben.

A hányinger mérséklésére pedig olyan készítményekkel készüljünk, amelyek rendbe rakják a felkavarodott gyomrot: ajánlatosak ilyenkor a különböző probiotikus készítmények, amelyek a hasmenés után állítják helyre a bélflórát, valamint a B6-vitamin, amelyet hatékonyan alkalmazhatunk hányás csillapítására. Ha két napig nem enyhülnek a tünetek, forduljunk orvoshoz, ugyanis fennállhat a kiszáradás veszélye.

Ha elkaptunk valamilyen fertőzést, s az orvosi ellátást nem igényel, láz- és fejfájás-csillapítóra is szükségünk lehet.

Sokan vannak olyanok is, akiknek az „új helyen” való székeléssel akadhat gondjuk, számukra olyan szereket csomagoljunk, melyek könnyítenek ezen a problémán. A vízpartra utazóknak ajánljuk, hogy fülfájás kezelésére alkalmas sókat vagy cseppeket is pakoljanak be a bőröndbe, kiváltképp, ha gyerekkel utaznak, a hallójáratba kerülő víz ugyanis sok problémát okozhat, mint ahogy a kötőhártya-gyulladás is, amelyre szintén előre készülhetünk.

Megfázás esetére lázmérő, lázcsillapító, vitaminok (C-vitamin), torokfertőtlenítő pasztilla, gyógytea (kamilla), orrcsepp, köptető, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő tartalmú készítmény is lehet a csomagban, mint ahogy kalcium tabletta is, amely az enyhébb allergiás reakciók visszaszorítására szolgál.

A legfontosabb azonban, hogy az állandóan szedett gyógyszereinket (allergiára, magas vérnyomásra, diabéteszre, fogamzásgátló tabletta stb.) se felejtsük otthon, ezek beszerzése ugyanis a fentiekkel ellentétben gyakorlatilag lehetetlen egy üdülőhelyen!

Védőoltások

Az oltások ugyan nem képezik a „bőrönd-patika” részét, fontos azonban megemlíteni, hogy bizonyos területeken nagy szükségünk lehet rájuk a komolyabb, akár életveszélyes betegségek elkerülése érdekében. A kötelező és ajánlott védőoltásokról tájékozódjon háziorvosánál vagy gyógyszerészénél! Míg a fent felsorolt szereket egyetlen bevásárlással beszerezhetjük, az oltások egy részének időre van szüksége, hogy a megfelelő védettség kialakuljon, így erről érdemes jó előre gondolkodni!

2016. november 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink