Hasznos-e az ovulációs teszt?

Hasznos-e az ovulációs teszt?

A teszt a termékeny napok megjelölésére alkalmas, magyarán azt – a ciklus alatti – a néhány napot mutatja, amikor a nagyobb a valószínűsége a teherbeesésnek.

Azt azért nem árt tudni, hogy az ovulációs tesztre nem fogamzásgátló módszerként kell tekinteni.

Az ovulációs teszt működése

Otthoni környezetben is könnyen elvégezhető, viszonylag nagy biztonsággal működő ovulációs teszt segítségével meghatározhatók a termékeny napok. A teszt elvégzéséhez csak egy edénybe felfogott vizeletminta kell, és az sem fontos, hogy reggeli vizeletet vegyünk alapul.

A tesztek a vizeletben található luteinizáló hormon szintjének vizsgálatán alapszik. A peteérés előtt 24-36 órával a luteinizáló hormon szintje rövid idő alatt jelentősen megemelkedik, és eléri a maximumát. Ezt a maximumot mutatja ki vizeletbe téve a teszt. Ha ez az „hormon-csúcs” megjelenik, akkor pozitív a teszt.

Mikor javasolt tesztet végezni?

A teszt használatát a peteérés valószínűsíthető ideje előtt 4-5 nappal javasolt megkezdeni. A kezdőnap meghatározására a használati útmutatókban találunk táblázatokat.

A jellemző ciklushosszból, illetve annak hosszától (21-31 nap) függően hozzávetőlegesen 17-21 napot levonva kaphatjuk meg azt a számot, amelyik napon érdemes a tesztet elkezdeni. Ezután naponta 1-1 tesztet javasolt végezni, amennyire csak lehetséges, ugyanabban a napszakban. A tesztek csomagolásában legtöbbször öt vagy hét tesztet találunk, ez egy havi ciklusra elegendő mennyiség, és nagy valószínűséggel segít megtalálni a luteinizáló hormon-csúcsot.

Lehetséges, hogy az ovuláció késik, vagy úgynevezett anovulációs ciklusról beszélünk, amikor elmarad. Ha a kimaradás többször előfordul, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ha a teszt pozitív

A teszt pozitivitását a régebbi teszteken két vonal mutatja; a digitális teszteken szimbólum látható. Hagyományos teszteknél a két vonal közül az egyik a kontroll-vonal. Ennek mindig, mert ez jelzi, hogy a teszt működik. Amennyiben a kontrollvonal nem látható, a kapott eredmény nem megbízható, értékelhetetlen. Ha az ellenőrző vonal mellett egy hasonló erősségű és vastagságú másik vonal is leolvasható, a teszt pozitív.

Ha gyermektervezés esetén az ovulációs teszt pozitív, akkor annak elvégzésének idejétől hozzávetőlegesen 24-36 óra múlva bekövetkezik peteérés, és ovuláció után nagyjából. 1 napig termékenyíthető meg a petesejt. A petesejt 24-36 órán át él, amennyiben ezidő alatt nem termékenyül meg, elhal vagy kilökődik. A női testbe jutott spermiumok ennél hosszabb életűek, 3-5 napig életképesek.

Negatív eredmény esetén

Az ovulációs teszttől nem szabad csodát várni. Amennyiben pár hónapos próbálkozás után sem alakul ki terhesség, mindenkép keressünk fel nőgyógyász szakorvost.

2016. augusztus 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink