Hasi fájdalmak és ami mögöttük áll

2018. szeptember 28.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Néha mindannyian fájlaljuk hasunkat. Nincs is ebben semmi különös a karácsonyi ételmaratont vagy egy-egy zsírosabb fogás elfogyasztását követő kellemetlen percekben. Azonban vannak bizonyos hasi bántalmak, melyeket nem jó ötlet figyelmen kívül hagyni.

Hasi fájdalmak és ami mögöttük áll

Hasi fájdalmak és ami mögöttük áll

IBS – Irritábilis bélszindróma

Irritábilis bélszindrómára gyanakodhatunk, ha a has területét érintő fájdalmakat puffadás és zavaros bélműködés – székrekedés vagy hasmenés – kíséri. Az IBS az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, az emberek körülbelül 10-20 százalékát érintheti. Az irritábilis bélszindróma pontos kiváltó okait nem ismerjük, azonban feltehetőleg annak köze van hozzá, hogy az IBS-ben szenvedők többségének fokozottan érzékeny a vastagbele, illetve érzékeny pszichés alkat. Természetesen a diagnózis felállításához számos vizsgálatot kell elvégezni, sok egyéb betegséget kizárni.

Gyulladásos bélbetegség

Hazánkban 45 ezer ember szenved gyulladásos bélbetegségben, amely egy átfogó megnevezése az olyan bélbetegségeknek, melyek során az emésztőrendszer szerveinek krónikus gyulladása lép fel. Tulajdonképpen a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa összefoglaló neve. A gyulladásos bélbetegségek diagnosztizálása nem egyszerű, mivel tüneteik között sok olyan van, mely más problémákra is jellemző. Gyulladásos bélbetegség esetén a hasi fájdalmakhoz és görcsökhöz a végbél vérzése is társulhat.

Gyomorégés

A has középső területén, a szív alatt érzett égető, fájó érzés jellemzi a gyomorégési panaszokat. Az égető érzet mellett a probléma azt is eredményezheti, hogy a gyomorsav szintje a nyelőcsőig emelkedik, ekkor pedig savanyú, esetleg szájízt is érezhetünk. Egy-egy alkalmankénti gyomorégés egy zsírosabb ebéd után még nem jelent komoly problémát, azonban krónikus formájában refluxként már igen nagy kellemetlenségeket okozhat hosszú távon.

Epekő

A jobb bordaív alatt jelentkező kellemetlen érzésért – főleg, ha a vállaknál érzett tompa fájdalom is társul hozzá – valószínűleg az epekövet kell okolnunk. A jelenség leggyakrabban a 40 év feletti, gyermekes nők esetében fordul elő. Epekövek éveken keresztül jelen lehetnek a szervezetben, hiszen kialakulásuk legtöbbször tünetmentes. Csak akkor kezd fájni jelenlétük, ha az epehólyag görcsét vagy gyulladását okozzák. Előfordulhat, hogy az epeutakba kerülnek, és itt akadályozzák az epe kiürülését, mely igen súlyos komplikációkat okozhat.

Vakbélgyulladás

Az éles, alhasunk jobb oldalán érzett fájdalom okozója a vakbélgyulladás lehet. Akkor lép fel, amikor valamilyen fertőzés miatt a vakbél féregnyúlványa (appendix) begyullad. A fájdalom kísérő tünete a hőemelkedés, hányinger és székrekedés vagy hasmenés. Ha valóban vakbélgyulladással van dolgunk, amikor megmozdulunk, köhögünk vagy tüsszentünk, a fájdalom felerősödhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában