Hagyományos módszerek köhögésre

Hagyományos módszerek köhögésre

Sokan betegedhetnek meg a felső légúti kórokozók által okozott közönséges náthában, megfázásban. Ez a betegség általában inkább kellemetlen (orrfolyás, köhögés), mint veszélyes, de nem árt tudni, hogy némely, kezeletlen eset akár súlyos szövődmények kialakulásának (például arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, fülgyulladás) lehet a melegágya.

Régi bölcsesség, hogy a nátha „kezelés nélkül egy hétig, kikezelve akár 7 napig is eltart”. Még ha nem is kell azonnal komolyabb gyógyszerek után nyúlni, érdemes azért néhány apró, házi praktikát bevetni a kis kórokozók ellen, amivel – ha a kór lefolyása nem is – de, a kellemetlen panaszok mindenképpen enyhíthetők.

Az egyik legfontosabb segítség a pihenés. Sajnos, nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak azt a „luxust”, hogy náthájukra hivatkozva pár napot hiányozzanak a munkahelyükről, de ilyenkor is törekedni kell a stresszmentes munkakörnyezet kialakítására, vagy legalább este otthon, a munka után javasolt egy kis ellazulást beiktatni.

Egy másik nagyágyú a C-vitamin: szinte még most is késhegyre menő viták zajlanak a C-vitamin optimális napi mennyiségéről, de abban minden vélemény egyezik, hogy betegség esetén ennek többszöröse is javasolt. (Zárójeles gondolat, hogy nagy kutatónk, Nobel-díjas orvosunk, Szent-Györgyi Albert napi szinten grammnyi (!) mennyiségeket fogyasztott belőle.) Minden esetre, a gyógyszertárakban inkább kérjünk néhány jótanácsot fogyasztásával kapcsolatban, semmint akaratlanul is bajt okozzunk.

Sokan esküsznek a forró gyógyitalok (akár a patikákban, vény nélkül kapható különböző készítményekből, akár bizonyos gyógynövényekből főzött) jótékony hatására: régtől fogva ismert, hogy az izzadás, az izzasztás segíti a szervezet méregtelenítését, vitalizálását, javítja a keringést, s közben inhalálva a forró gőzt, segíti a lerakódott váladék oldását is. Forró fürdő, utána nyakig betakarózva ezek kortyolgatása csodákra képes. Sokat segíthet egy nagy bögre mézes, vagy propoliszos tea is. Utóbbival azonban vigyázni kell, mert könnyen allergizálhat, így alkalmazásáról először érdemes gyógyszerészünknél informálódni.

Szintén régi megfigyelés, hogy akik szeretik a hagymát, ritkábban betegedszenek meg. Ennek oka, hogy a hagymafélék bizonyítottan erős gomba- és vírusölő hatással bírnak. Náthás korszakunkban érdemes tehát legalább napi 1 fej lila, vagy vörös hagymát elfogyasztani, és hasonlóan jó hatással bír a fokhagyma is (ezt akár mézes teába reszelve is fogyaszthatjuk).

Amennyiben a megfázás „eszköztára” köhögéssel is bővül, érdemes a gyógyszertárakban, recept nélkül is kapható számos készítmény egyikét-másikját bevetni, a tünetek enyhítése érdekében. Nem mindegy azonban, hogy a köhögés száraz, vagy éppen erősen váladékos-e. Hogy éppen melyik is a legoptimálisabb szer – annak kiválasztását bízzuk a patikusokra, ahogyan a megfelelő orrcseppek, orrsprayek ajánlását is.

Ha a tünetek nem enyhülnek egy héten belül, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy az induló szövődményeket, esetleg komolyabb kórképeket időben felismerjék és kikezeljék.

2013. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink