A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

fogkő ellen tippek
Az egyik leggyakoribb szájprobléma a fogkő, amely súlyos esetben durva ínygyulladást is okozhat, illetve a szájszagért és a fogak elszíneződéséért is felelős lehet.

Hogyan alakul ki a fogkő?

Étkezés után a szájban savas közeg alakul ki, amelyben könnyen elszaporodnak a baktériumok és a vírusok. A savas közegben a fogakon lepedék képződik, és amennyiben a lepedéket nem távolítják el helyesen, összeállhat egy idő után fogkővé. Ha fogkefével alaposan tisztítja a fogait, a lepedék nem tud annyi ideig a fogon maradni, hogy fogkő képződhessen belőle. A fogkövet fogorvos tudja eltávolítani, házilag nem lehetséges.

Hogyan lehet megelőzni a fogkövet?

Elsősorban egy minőségi fogkefe kiválasztása a fogkő megelőzésének alappillére. Minél kisebb fejű, közepesen puha fogkefét érdemes választani, ami a fogak minden részét eléri. Egy nagy fejű kefe nehezen jut el az összes foghoz, így vannak olyan részek, ahonnan nem lehet kellően eltávolítani a lepedéket. A puha, műanyag sörték ügyesen eltávolítják a lepedéket, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a sörték lekerekítettek legyenek, hogy nehogy megsértsék a fogínyt.

A fogmosás technikája

Oda kell figyelni arra is, hogy nem csak azt a részét kell mosni a fogaknak, ami látszik, hanem az összes fogat, mindenhol el kell érnie a kefének. A legjobb, ha a fogkefét 45 fokos szögben tartja, azaz úgy, hogy a fog és az íny találkozásánál 45 fokot zárjon be a fogkefe sörtéje. Sose fel-le vagy ide-oda mozgassa a fogkefét, hanem kicsi, körkörös mozdulatokkal dörzsölje! Minimum két percig tartson a fogmosás minden esetben, de az sem baj, ha ennél több időt szán rá.

Akár választhat elektromos fogkefét is a fogai tisztítására, de feltétlenül olyat használjon, amely körkörös mozdulatokkal tisztít. Reggel és este is tisztítsa meg a fogait, és ha teheti, napközben az étkezések után is mosson fogat! Léteznek olyan szájvizek is, amelyek kifejezetten a fogkő képződését csökkentik, fogmosás után bátran használjon szájvizet!

Fogselyemmel a fogkő ellen

Mivel a fogkefe nem tud a fogak közé bejutni, azonban a fogközöket is fontos tisztán tartani, remek megoldás a fogselyem használata. Finoman mozgatva juttassa a fogselymet a fogai közé, és alaposan tisztítsa meg. Minden foga között menj végig a fogselyemmel!

A fogkő elleni leghatásosabb anyag

Fogkrémből igyekezz olyat keresni, amely hatékony a fogkő kialakulása ellen. Ha épp nincs ideje valamelyik napközbeni étkezés után fogat mosni, nagy segítség lehet a fogai számára egy cukormentes rágógumi is, amely semlegesíti az ételmaradékok okozta savasságot a szájban. A rágózás nem helyettesíti a fogmosást. Ha rendszeresen tisztítja a fogait, és odafigyel a technikára és az eszközökre, elkerülheti a fogkövet.
2017. október 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink