Fogápolás csecsemőkorban

0201. március 11.

Kapcsolódó tünetek:

fogzás

Mit tehet a fogzás tüneteinek enyhítésére, illetve hogyan ápolja a már előbújt fogacskákat?

A fogzás folyamata, azaz a fogak előbújása és az azt megelőző időszak a csecsemők többségét erősen megviselheti; a baba nyűgössége pedig a szülők számára is rengeteg álmatlan éjszakát okozhat.

Az első fogak kibújása a baba 4-6 hónapos kora közé tehető. Már ezen időszak előtt is megfigyelhető, hogy az addig nyugodt, jó alvó csecsemő viselkedése megváltozik: nehezebben alszik, álmából gyakrabban ébred, és az is előfordulhat, hogy ezt az ébredést visításszerű felsírás kíséri. A fogzás jellemző tünete lehet még emellett a lazább széklet, a duzzadt, esetleg elszíneződött fogíny, a fokozott nyáltermelés, de a hőemelkedés és a betegségekre való nagyobb fogékonyság is gyakorinak számít.

Mikor jelennek meg az első fogak, és meddig tart a fogzás?

A fogak közül általában a két alsó középső metszőfog bújik ki elsőnek, amelyet 8-10 hónapos korban a két felső középső metszőfog kísér. Ezután a két alsó, majd a két felső oldalsó metszőfog jelenik meg (a 10. és 15. hónap között), amelyet a négy első őrlőfog, a négy metszőfog, majd újabb 4 őrlőfog követ. Mindez a baba hároméves koráig tarthat, amikorra összesen 20 foga fejlődik ki a gyermeknek. Fontos tudni, hogy gyerekenként elég eltérő lehet annak mértéke, hogy a kellemetlen tünetek milyen mértékben jelentkeznek.

Hogyan enyhíthetők a fogzással járó kellemetlen tünetek?

abab301A fent említett tünetek csillapítására több megoldás létezik. Adjon a gyereknek kifejezetten erre a célra készített rágókákat, amelyek között olyan is van, amely előre behűthető, hogy a hideg enyhítse a baba fájdalmait. A rágókát azonban gyümölccsel vagy csíkokra vágott répával is helyettesítheti.

A gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapító gél, amellyel a baba ínyét kell vékonyan bekenni, de a háziorvos által felírt ecsetelő is sikerrel alkalmazható a fogzás időszakában. Nagyfokú nyűgösség, fájdalom és láz esetén használhat fájdalomcsillapító kúpot is, de a patikákban recept nélkül kapható homeopátiás készítmények is sok esetben hatékonyan csökkentik a fogzás kellemetlen tüneteit.

A baba számára legmegfelelőbb fájdalomcsillapítási módszer megválasztásához egyeztessen gyermekorvosával vagy gyógyszerészével.

Fogápolás csecsemőkorban

A fogápolást már rögtön az első fogak megjelenésekor el kell kezdeni. Az első előbúj fogat még steril gézlappal, vagy kifejezetten csecsemők számára kifejlesztett, újjra húzható bébifogkefével tisztíthatjuk. Amikor a gyermek már képes arra, hogy kiköpje a fogkrémet és öblögessen, lágy sörtéjű, kis fejű fogkefével önállóan moshat fogat. Fontos, hogy olyan fogkrémet használjon (csökkentett fluortartalommal), amely az ő korosztálya számára ajánlott.

A rendszeres fogmosások mellett nem maradhatnak el a rendszeres fogorvosi ellenőrzések, amelyekkel nem csak a kezdődő fogszuvasodás és egyéb fogászati problémák szűrhetők ki időben, hanem a gyermek már egészen kicsi korában hozzászokhat a fogorvosi rendelő légköréhez, és ahhoz, hogy a fogorvosi szűrések is szükségesek egészségünk megóvásához.