Férfi termékenységi teszt

2014. május 29.

Kapcsolódó tünetek:

erekciós zavarok/impotencia

Kapható a patikákban a férfi termékenység otthoni szűrésére szolgáló teszt.

Az otthoni felhasználású férfi termékenységi tesztet egy amerikai kutatócsoport fejlesztette ki. A teszt a spermiumok számának mérésére szolgál és 96%-os pontossággal működik.

aferfi_termekenyseg301A terméketlenség problémája ma a gyermeket óhajtó párok 15-20%-át
érinti. A terméketlenség az esetek közel 40%-ában férfi eredetű, a hímivarsejteket (spermák) érintő eltérésekkel hozható összefüggésbe. A leggyakoribb ok (89%) a hímivarsejtek számának csökkenése, a maradék 11%-ban egyéb minőségi eltérés áll a háttérben. Ezek lehetnek pl. a hímivarsejtek mozgékonyságának csökkenése, az ondó összetételének kóros változása. A hímivarsejtek minőségét, illetve mennyiségét csökkentheti magas láz, egyes gyógyszerek szedése, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a dohányzás, forró fürdők. Emellett egyes veleszületett kromoszómális rendellenességek, fertőzések és immunológiai eltérések is okozhatnak férfi eredetű terméketlenséget. A kiváltó okok általában gyógyíthatóak. Ha mégsem, akkor az esetek többségében a mesterséges megtermékenyítés sikerre vezethet.

Az Egészségügyi Világszövetség (WHO) szerint az egészséges férfi ondója milliliterenként legalább 20 millió, illetve annál több hímivarsejtet tartalmaz. A férfi termékenységi teszttel otthoni körülmények között megállapítható, hogy a férfi ondójának hímivarsejt száma eléri-e a kívánt értéket (pozitív eredmény), illetve alacsonyabb-e annál (negatív eredmény).

A tesztet otthoni, nyugodt körülmények között egyszerűen el lehet végezni. Ajánlatos két tesztet elvégezni 10 napos eltéréssel.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A teszt kivitelezéséhez szükséges ondómintához önkielégítéssel kell hozzájutni. Megszakított közösülés, illetve óvszerbe történő ejakulátum nem alkalmas a vizsgálathoz. A vizsgálat előtt legalább 3 nap önmegtartóztatás szükséges. Az értékelés a kapott színminta alapján egy kontroll színkártya segítségével történik.

A pozitív eredmény arra utal, hogy a hímivarsejtek száma az ondóban normális, azaz 20 millió spermium, vagy több van egy milliliterben. Ebben az esetben sem garantált azonban a terhesség létrejötte hiszen azt még jó spermaszám estén is akadályozhatják egyéb minőségbeli eltérések. Ezen egyéb eltérések vizsgálatára az otthoni teszt nem alkalmas, így az nem helyettesítheti teljes egészében az orvosi vizsgálatot.

A negatív eredmény arra utal, hogy a hímivarsejtek száma az ondóban a normálisnál alacsonyabb, azaz kevesebb, mint 20 millió spermium milliliterenként. A fogamzás kevésbé valószínű, de nem lehetetlen. Javasolt orvoshoz fordulni a mielőbbi kivizsgálás és gyógykezelés céljából. Továbbá nem jelenti azt sem, hogy lehetetlen a terhesség létrejötte, és így nem alkalmas a fogamzást gátló módszerek mellőzésére sem!