Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, esetleg idegrendszeri daganat, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb.  Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással. Fájdalomcsillapító alkalmazása előtt kiemelten fontos a fejfájás okának kiderítése.

Vérnyomásprobléma, megfázás, migrén?

Szemészeti probléma: a rövidlátó vagy egyéb szemproblémával küzdő gyermek, hogy rendesen lásson, hunyorog, erőlteti szemizmait, mely a szem kifáradásához, fejfájáshoz vezet. Orrmelléküreg-gyulladás: megfázások következményeként krónikus homloküreg-, arcüreggyulladás jöhet létre. Az üregeket váladék tölti ki, nyomja azok falát és fájdalmat okoz az arc oldalsó, elülső részén és a homlok tájékán. Magas vérnyomás: a fejfájás hátterében gyermekkorban is előfordul magas vérnyomás betegség. De érdekes módon gyermekkorban inkább az alacsony vérnyomás eredményez fejfájást. Migrén: fejfájás oka lehet migrén. Gyakran, valamelyik családtag is migrénnel küszködik, a gyermek a hajlamot örökölheti. Kialvatlanság, stressz: a migrénes fejfájásokat általában túlzott stressz, kialvatlanság okozza, sokszor már óvodás korban is. Mai felgyorsult világunkban a gyermekeket túl sok inger éri, melyet nem tudnak feldolgozni, levezetni. Egyéb okok: nagy terhet jelent a fiatal szervezet számára a TV, a számítógép világa. Gyermekkorban a migrén gyakran hányinger, hányással, fény- és zajkerüléssel jár együtt. A felnőttkorban gyakori cluster típusú fejfájás gyermekkorban ritkán fordul elő.

A gyermekkori fejfájás kezelése

Ha valóban szervi eltérésről van szó (vérszegénység, arcüreggyulladás stb.), akkor azokat kezelni kell. Ha a gyermek migrénes, akkor a legfontosabb a pihenés, javasolt, hogy egy elsötétített szobában pihenjen le. Ha a fejfájás nem szűnik, vagy bármilyen egyéb tünet megjelenik mellette (pl. aluszékonyság, tarkómerevség, hányás, gyengeség, szédülés, látászavar, stb.), akkor mindenképpen keressük fel a háziorvost, az alapos kivizsgálás, gyógyszerbeállítás, fájdalomcsillapítás céljából. Pszichés gondok esetén lelki gondozás, gyermekpszichológus segítségével válhat szükségessé.

Mit tehetünk a visszatérő fejfájások ellen?

Igyekezzünk nyugodt körülményeket teremteni otthon, törekedjünk arra, hogy gyermekünk minél kevesebbet üljön TV, illetve számítógép előtt. Ha lehet, minél többet tartózkodjunk a kicsivel friss levegőn és figyeljünk oda, hogy táplálkozására sokoldalú legyen.

2020. szeptember 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink