Ezért egészséges sírni

Ezért egészséges sírni
  1. Megnyugtat
Kutatások kimutatták, hogy a sírás idegrendszerünk ugyanazon részét aktiválja, mely a pihenésben és az emésztésben segít testünknek. Ugyanakkor ez a hatás nem azonnali, legalább pár perces pityergésre van szükség a megnyugváshoz.
  1. Kedélyjavító
Bár a könnyeket nem éppen a jókedvvel hozzuk összefüggésbe, mégis a szomorúságra adott reakciónk a hangulatunk javításával is kapcsolatban áll. Ha ugyanis erősen zokogunk, természetes módon sokkal több levegőt veszünk, mely hűti egész szervezetünket, így az agyunkat is. A hűvösebb hőmérsékletű agy pedig kellemes érzés a testnek, így biológiai módon jobb kedvünk is lehet, ha jól kisírjuk magunkat.
  1. Fájdalomcsillapító
Nem csak lelkünk pihenhet meg egy-egy hosszabb pityergés alkalmával, de a sírás alatt termelődő oxitocin és endogén opioidok, melyek fájdalomcsillapító és nyugtató hatással bírnak, a fizikai fájdalom csökkentésében is segíthetnek.
  1. Méregtelenít
A könnyeknek három fajtáját ismerjük: a reflex-, az érzelmi- és a folyamatos könnyeket. Az utóbbi folyton termelődik, ez tartja nedvesen szemeinket, és véd a különböző fertőzésektől. A reflex könnyek testünk hirtelen, valamilyen külső hatásra adott reakciója alatt keletkeznek, például ha füst vagy por megy szemünkbe. Az érzelmi könnyek hangulatunk megnyilvánulásai, viszont emellett számos pozitív hatással bírnak. Ezek közé tartozik például a méregtelenítés is. Míg a folyton jelenlévő folyamatos könnyek 98 százaléka víz, addig az érzelmi indíttatású könnyek stresszhormonokat és egyéb méreganyagokat is tartalmazhatnak, amelyek így a könnycseppekkel együtt elhagyják szervezetünk.
  1. Törődést generál
A sírás egy interperszonális jó tulajdonsága, hogy felébreszti társainkban a gondoskodó ösztönt, és törődést vált ki bennünk. Már egészen újszülött korunktól ezt a reakciót társítjuk a síráshoz, így érhetjük el, hogy a minket körül vevők értesüljenek róla: segítségre és támogatásra van szükségünk.
  1. Érzelmi egyensúly
A sírás szervezetünk eszköze arra, hogy erős érzelmekkel járó eseményeket dolgozzunk fel. Ezért van az, hogy nem csak fájdalom vagy szomorúság miatt sírunk, ugyanúgy ránk törhetnek a könnyek egy minket érintő nagyobb stresszhelyzet, félelem, boldogság, de felindulás és düh esetén is. Szervezetünk az egyensúlyra törekszik, és könnyeinken keresztül épül fel egy-egy nagyobb emocionális sokk után.
2018. augusztus 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink