Ezek a legfontosabb allergén élelmiszerek

A leggyakoribb ételallergiák
Allergén minden olyan termék, összetevő vagy anyag, amely allergiás reakciót válthat ki a szervezetből. A kész- vagy félkész állapotban árusított élelmiszerek esetében ma már kötelező megjelölni a bennük megtalálható leggyakoribb allergéneket, illetve összetevőik között megkülönböztetett módon feltüntetni azok neveit. Bizonyos élelmiszertípusok gyakrabban váltanak ki allergiás reakciót, mint mások. Ha pedig mi magunk is ételallergiában, intoleranciában vagy érzékenységben szenvedünk, hasznos, ha tudjuk, mely élelmiszerek vagy innivalók fogyasztásától kell tartózkodnunk. Az egyik leggyakoribb allergén élelmiszercsoport a glutént tartalmazó készítményeké, melyek összetevői között megtalálhatjuk a búzát, árpát, rozst, zabot vagy a tönkölyt. A kivételek közé tartoznak a különféle gabonából származó készítmények, mint a glükózszirup, a dextróz vagy a maltodextrin – melyeket a cukrászipar előszeretettel használ fel termékeiben –, vagy a gabonafélékből készült szeszes italok, melyek nem tartalmazzák a gabonákban található glutént. A rákfélékre, puhatestűekre és az ezekből készült termékekre, illetve a halakra és a belőlük származó készítményekre fordítsunk fokozott figyelmet, ha allergiában szenvedünk, mivel az ezen élelmiszercsoportok által kiváltott allergiás reakciók igencsak súlyosak lehetnek, különösen a rákfélék és tengeri herkentyűk esetében. Minden halféle lehet allergén, de leggyakrabban a rákféléklazac és a tőkehal okoz problémát.

A tojás szintén egy kifejezetten sok kellemetlenséget okozó élelmiszer. A tojásallergiát leggyakrabban gyermekeknél tapasztalhatjuk, felnőtt korukra szerencsére sokan kinövik. A tojásnak fehérjéje és sárgája külön-külön is kiválthat szervezetünkből negatív reakciót, azonban nem ritka, hogy a kis mennyiségben tojást tartalmazó élelmiszerekre sem reagál rosszul a test, bár ez az allergia erősségétől függ. A tej, mint allergén is a gyermekek körében okoz több gondot, sőt, a gyermekkori ételallergiák közül ez a leggyakoribb. A tej ekcémát, csalánkiütést vagy asztmás rohamokat is előidézhet az arra érzékenyek körében, ezért fokozottan oda kell figyelni minden abból készült termékre. Az allergiát a tejfehérjék váltják ki. Ne keverjük össze a laktózérzékenységgel, ami enzimhiány következménye. A tojássérzékenységgel szemben a diófélékkel (mandula, mogyoró, pisztácia, pekándió, brazildió, kesudió) szembeni allergiát sajnos nem növi ki az ember. Ezek közül is földimogyoró a legveszélyesebb, mert allergia esetén az egyik legsúlyosabb reakciót váltja ki a szervezetből, amely akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Ha egy diófélére allergiásak vagyunk, célszerű a többi fogyasztását is kerülni, mivel a fennálló allergia hajlamosabbá tehet a többire is. Az ételek mellett diófélék allergiája esetén bajt okozhat minden diószármazékot tartalmazó készítmény, a külsőleg használatos krémek, samponok és egyéb kozmetikumok is. Gyakori allergénnek számít még a zeller, az eper, a paradicsom, a szezámmag, a mustár, a szójabab és a csillagfürt is.
2018. augusztus 23.

Kiemelt ajánlatunk