Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

2019. augusztus 11.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Rengeteg tényező befolyásolhatja az éjszakai pihenés minőségét, melyek közé a lefekvés előtt elfogyasztott ételek és italok és is beletartoznak. Lássuk, hogy miket ajánlott kerülni annak érdekében, hogy ki tudjuk magunkat pihenni.

Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

Ételek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt enni

Sült ételek

Az esti órákban jobban tesszük, ha kerüljük az olajos, zsíros ételeket, ugyanis ezeket nagyon lassan dolgozza fel a szervezetünk, azaz a testünk még akkor is keményen fog dolgozni, amikor már alszunk. Ezek az ételek továbbá nem lassítják a szervezetünk folyamatait, hanem felgyorsítják azokat. Ennek tudható be az is, hogy fáradtan sokkal jobban kívánjuk az ilyen ételeket, mint máskor.

Csípős szószok

Két oka is van annak, amiért lefekvés előtt nem ajánlott csípős ételeket enni. Az egyik a gyomorégés, aminek következtében nehezebben tudunk elaludni, a másik, hogy hatásukra hisztamin termelődik a szervezetünkben, ami csökkenti a fáradtságérzetet.

Pulyka

A pulykahúsban található fehérje hatására az agyunk dopamint kezd el termelni, ami energiával látja el a testünket. Emiatt a csirkehúst és a steaket is javasolt kerülni lefekvés előtt. Együnk inkább lazacot vagy vadhúst, ugyanis ezekben több a melatonin, aminek pedig fontos szerepe van az alvás-ébrenlét szabályozásában.

Alkohol

Nem csupán bizonyos ételek nehezíthetik meg az esti pihenést, hanem egyes italok is, főleg az alkoholtartalmúak. Egy-két pohár vörösbor lehet, hogy kiüt minket. Azonban nagy eséllyel nem hat pozitívan az alvás minőségére, ugyanis amíg mi alszunk, addig a májunk azon dolgozik, hogy eltávolítsa a szervezetünkből az alkoholt. Ennek hatására a szívünk is gyorsabban ver, amitől akár többször is felébredhetünk az éjszaka során.

Kávé

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy az esti órákban nem javasolt kávét inni. Ha azonban annyira szeretjük az ízét, hogy nem szeretnénk lemondani róla, akkor igyunk koffeinmenteset.

Csokoládé

Köztudottan a csoki is tartalmaz koffeint: három kockában kb. 23 milligramm van, ami egy csésze kávé koffeintartalmának a negyede. Így már érthető, hogy miért javasolt a fogyasztásának mellőzése.

Víz

Napközben rendkívül fontos testünk vízraktárainak a feltöltése, azonban minél közelebb van a lefekvés ideje, annál kevesebbet szabad inni, hogy ne mosdóba járással töltsük az éjszaka nagy részét.

Fehérje shake-ek és proteinszeletek

Ezek az edzés mellett fogyasztandó ételek és italok gyakran tartalmaznak koffeint, így lefekvés előtt inkább mellőzzük ezeket. Továbbá figyeljünk oda, hogy edzés után valóban olyan fehérje shake-eket igyunk, melyeket sportolás után, és nem előtte ajánlott fogyasztani, utóbbiakban ugyanis rengeteg a koffein, ami negatívan hat az éjszakai pihenésre.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Kulcsszavak: , , , ,