Ételallergiák csecsemőkorban

2019. április 9.

Kapcsolódó tünetek:

székrekedés

Viszonylag ritkán szenvednek kisbabák vagy kisgyerekek ételallergiában, ennek ellenére előfordulhat, a panaszok pedig súlyosak lehetnek. Most megtudhatjuk, hogy milyen élelmiszerek a legallergizálóbbak, és milyen jelekre kell odafigyelnünk.

Ételallergiák csecsemőkorban

Ételallergiák csecsemőkorban

Élelmiszerallergia babáknál

Az élelmiszerallergia az immunrendszer reakciója, ami egy allergizáló étel (például tej, szója, különféle magvak – de igazából bármi okozhat allergiát) elfogyasztása után jelentkezik, és akár súlyos is lehet. Amennyiben nem rögtön az az élelmiszer elfogyasztása után, hanem csak később jelentkeznek a tünetek, akkor ételintoleranciáról beszélünk. Az ételallergia gyakoribb a kisbabáknál és gyerekeknél, mint a felnőtteknél: a kicsik 2-3 százalékánál fordul elő, míg a felnőtteknél ez a szám mindössze 1-2 százalék.

A leggyakoribb tünetek

Bőr

  • viszketés
  • ekcéma
  • csalánkiütés
  • piros foltok
  • száraz, nedvedző kiütések a baba száján vagy a könyöke belső részén
  • duzzanatok a szájban
  • felduzzadt nyelv

Légutak

  • bedugult orr vagy épp ellenkezőleg, orrfolyás
  • légszomj
  • köhögés

Gyomor-bélrendszer

  • hasfájás
  • kólika
  • székrekedés
  • puffadás
  • hasmenés
  • hányás
  • véres széklet

Amennyiben a gyomor-bélrendszeri tünetek a legjellemzőbbek, feltehetőleg nem allergiáról van szó, hanem intoleranciáról.

Az élelmiszerallergia felismerése

A hozzátáplálás megkezdésével gyorsan észre fogjuk venni, hogy melyik ételt szereti a gyerekünk és melyiket nem. Teljesen normális, ha válogat a kisbabánk, így nem kell rögtön attól tartanunk, hogy ételallergiája van. Statisztikailag 17 gyermekből mindössze 1 szenved élelmiszerallergiában, melynek a leggyakoribb tünetei a szemek és ajkak megduzzadása, hasmenés vagy hányás, köhögés, orrfolyás, piros szemek, tüsszentés, viszketés, csalánkiütés, ekcéma.

Ezen tünetek súlyossága teljesen eltérő lehet, azonban ha egyszer gyengébb lefolyású egy allergiás reakció, nem biztos, hogy a következő is az lesz. Épp ezért nagyon fontos, hogy minél előbb kiderüljön, mi váltja ki az allergiát, hogy kezelni lehessen.

Az alábbi élelmiszerek a legerősebben allergizálók

  • tehéntej
  • tojás
  • mogyoró
  • búza
  • szója
  • hal
  • rákfélék
  • különféle magvak (pl.: szezámmag)

Így csökkenthetjük az allergia kialakulásának rizikóját

Sokat segíthet, ha már kisbabánk életének első hónapjaiban elkezdjük az allergia kialakulásának megelőzését. Erre az anyatej a legjobb megoldás, hiszen szénhidrátokat (tejcukor/laktóz), prebiotikumokat, fehérjét, zsírokat, nukleotidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, továbbá rengeteg immunológiai tényezőt tartalmaz. Többek közt emiatt is az anyatej a legjobb táplálék kisbabánk fél éves koráig. Amennyiben nincs elegendő anyatejünk, akkor a HA tápszerek alkalmazása is megfelelő lehet, ezekben ugyanis hidrolizált tejfehérje van. Ez azt jelenti, hogy a tejfehérje alkotóelemei kisebb részekre vannak bontva, így csekélyebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót.

Élelmiszerallergia öröklése

Az ételallergia sajnos örökölhető. Ha valamelyik közeli rokonunk (szülő, testvér) élelmiszerallergiában szenved, akkor megnő annak a rizikója, hogy a kisbabánknál is kialakul. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy mindössze nagyobb az esélye, és nem biztos, hogy valóban allergiás lesz. Minél előbb tudjuk meg, hogy veszélyeztetett a gyermekünk, annál előbb tudjuk elkezdeni a megelőzést. Érdemes már a terhesség során beszélni a nőgyógyásszal, majd a pici megszületése után a gyerekorvossal.